O kulturnoj osebujnost Istre u glazbi, riječi i slici

U SKLOPU DVIGRAD FESTIVALA PREDSTAVLJEN ZBORNIK
 
Kulturna osebujnost Istre u glazbi, riječi i slici drugi je kanfanarski  zbornik, koji okuplja radove s međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Kanfanaru i Žminju 2006. i 2007. godine. Predstavljanje zbornika održano je u novouređenoj kanfanarskoj galeriji Malenica, a sve u sklopu Dvigrad festivala, međunarodnog festivala rane glazbe. O novom zborniku govorili su njegovi urednici Hrvojka Mihanović Salopek i Alojzije Prosoli, načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman te Jakov Jelinčić i Anton Meden, čiji se radovi nalaze u zborniku.
 
Mihanović Salopek je naglasila da je zbornik multidisciplinarnog karaktera te obuhvaća povijest glazbe, književnosti, umjetnosti, arheologije, estetike te pravnih odredbi. Ona je ujedno i autorica rada pod nazivom "Nasljeđe starohrvatske baštine u djelima Josipa Boterija Dinija", čija su djela bila izložena u sklopu manifestacije Dvigrad festivala.
 
Jakov Jelinčić napisao je rad na temu "Tjelesne i smrtne kazne u statutu Općine Dvigrad“, a u svom kratkom osvrtu dao je nekoliko primjera odnosno usporedio kazne s drugim općinskim statutima te kazao da je dvigradski najsličniji buzetskom i oprtaljskom statutu. Anton Meden, predsjednik kanfanarske udruge Dvegrajci, autor  osvrta "Nova pretpovijesna nalazišta na području Dvigraštine“, iskazao je zadovoljstvo što se njegov rad nalaziu zborniku odnosno da je doprinio svojim istraživačkim radom i ljubavi prema pretpovijesti.
 
Alojzje Prosoli, umjetnički ravnatelj Dvigrad festivala, rekao je da se na ovaj način festival želi oplemeniti znanošću i umjetnošću, odnosno biti otvoren za suradnju sa svima. Prosoli je i autor osvrta pod nazivom "Kronika Dvigrad festivala, međunarodnog festivala rane glazbe od 2003. do 2006. godine", u kojem su između ostalog zastupljeni, citirani ili kompletno prenijeti osvrti iz Glasa Istre o festivalu.
 
Predstavljanje je okončano čitanjem pozdravne riječi Sandra Jurmana, načelnika Općine Kanfanar, u kojoj je navedeno da je Dvigrad festivala, čiji je pokrovitelj Papinski institut za crkvenu glazbu iz Rima, senzibiliziranje javnosti za glazbu i kulturu srednjega vijeka, renesanse i ranog baroka, ali i za poticanje institucija i  pojedinaca na obnovu Dvigrada.
 
U zbornik je uvršten i rad "Branko Fučić i Istra" koji je napisao Josip Bratulić, Jagoda Meder autorica je osvrta pod nazivom "Orgulje u Istri", Alberto Turco na talijanskom je jeziku pisao o povijesti Iiturgijskog pjevanja, od začetaka do gregorijanskog pjevanja. Nives Tomašević piše o odnosima hrvatskog srednjovjekovlja prema smrti s osobitim obzirom na "Ples mrtvaca" Vincenta iz Kastva u Bermu. Naziv rada Ljerke Schiffer je "Filozofska dimenzija hrvatske renesansno-barokne glazbene poetike", Koraljke Kos "Od stvarnosti do simbola" - muzikološki iskaz prizora muziciranja u srednjovjekovnoj i renesansnoj likovnoj umjetnosti Istre i Dalmacije", a Vinicije B. Lupis piše o likovnom prikazu glazbala u Dubrovniku i okolici do početka 17. stoljeća.
  
Zbornik izdaje udruga Prosoli - Sveta glazba. Likovno rješenje naslovnice osmislio je David Meden, a zbornik je tiskan uz financijsku potporu Ministarstva kulture.
 
 M. MEDIĆ
  
GLAS ISTRE, 07.07.2010.