StoryEditorOCM
KulturaFESTIVALSKA PALAČA

Novo umjetničko vodstvo predstavilo program 75. Dubrovačkih ljetnih igara: Vraćaju se dubrovačkoj publici dobro znani dramski naslovi, a očekuje ih skoro 20 koncerata...

Piše bruno lucić
2. veljače 2024. - 14:38
Dubrovnik, 020224. Predstavljanje programa 75. Dubrovackih ljetnih igara. Program su predstavili ravnateljica Ivana Medo Bogdanovic, umjetnicka ravnateljica Martina Filjak, ravnateljica dramskog programa Senka Bulic i pomocnik umjetnicke ravnateljice za produkciju Marin Kaporelo. Na fotografiji: Marin Kaporelo, Senka Bulic, Martina Filjak i Ivana Medo Bogdanovic.Tonci Plazibat/Cropix

 

Tradicionalno na Kandeloru, u Festivalskoj palači predstavljen je program 75. Dubrovačkih ljetnih igara. Program su predstavili ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, umjetnička ravnateljica Martina Filjak, ravnateljica dramskog programa Senka Bulić te pomoćnik umjetničke ravnateljice za produkciju Marin Kaporelo, a na konferenciji za medije sudjelovali su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, dogradonačelnica Jelka Tepšić te dožupan Joško Cebalo

- Zahvalna sam prekrasnom Festivalu koji slavi 75 obljetnicu, zahvalna sam svim suradnicima, izuzetno sam zahvalna ljudima koji su nevidljivi, koji rade predano i posvećeno a koji su važni kotačići u cijeloj ovoj mašineriji. Prihvatili smo izazove sa zahvalnošću, uzbuđenjem i povjerenjem da možemo napraviti dobar program. U 2024. objedinjena nit vodilja programa bit će Mediteran. Program će pričati jednu priču. Mediteran nas spaja i razdvaja, on je kolijevka našeg kulturnog identiteta, uvodno je navela Filjak.

Obuljen Koržinek nije krila sreću što Igre obilježavaju 75. obljetnicu i što je ovo prvi program nastao na čelu s novim umjetničkim vodstvom. Zahvalila je novoj umjetničkoj voditeljici što je prihvatila ovu dužnost. 

- Drago mi je da smo u našim razgovorima i promišljanjima koncepciju rastavili i ponovno sastavili, ali sastavili na način da smo shvatili da taj okvir, to naslijeđe, ta vezanost uz određene teme, može biti umjetnički zanimljiva i relevantna u današnja vremena i to je nešto čemu se kao publika beskrajno veselimo. Mi kao Ministarstvo smo povećali sredstva, inicijalno je izdvojeno 700 tisuća eura, ali već sad razgovaramo da ćemo još neke dijelove sufinancirati tako da će taj iznos biti veći, najavila je ministrica.

Program donosi četiri premijere, prva je na rasporedu 13. srpnja, a riječ je o "Kafetariji" Carla Goldonija u režiji Paola Tišljarića, a nastat će u koprodukciji Igara i Kazališta Marina Držića. Druga premijera je "Ekvinocijo" Iva Vojnovića u režiji  Krešimira Dolenčića koja će biti 27. srpnja u Posatu. Treća premijera je autorski projekt Ivana Plazibata, Ivana Vukovića i Matije Čigira "Jimmy Ćorak" i bit će izvedena na taraci Revelina 1. kolovoza. Četvrta premijera održat će se na Lokrumu, a riječ je o "Oluji" Williama Shakespearea 20. kolovoza  u režiji Vita Taufera.  

- Mediteran je vodilja i u dramskom programu. Imamo velike i kvalitetne autore i klasike koji će nas voditi između starog i novog svijeta, između prošlosti i sadašnjosti. "Kafetarija" donosi onaj britki i cinični humor, a vraćanje na Vojnovićeve tekstove uvijek je dobit i bit će to zanimljiva, velika, kreativna, zanimljiva predstava. Tekst ima lijep potencijal da se nalijepi na našu sadašnjost. Ivan Plazibat izuzetno je talentiran mladi redatelj koji će se baviti odnosom privatnog i scenskog, intimnog i društvenog, što se događa s glumcem koji mora prijeći iz privatnog u javno. Zadnja premijera, "Oluja" Williama Shakespearea je izuzetna za današnje vrijeme. Cijeli program bit će uzbudljiv i poseban. Imat ćemo jedan ešalon fantastičnih umjetnika i autora i samo zbog toga bi trebalo biti zanimljivo i uzbudljivo. Uključit ćemo dubrovačke performere, glumce, probat ćemo napraviti pravu suradnju, gledat ćemo nasloniti ga na grad, dovodimo izuzetne umjetnike da se grad umjetnosti spoji s umjetnicima, poručila je Bulić.

- S obzirom na to da se bavimo Mediteranom, možemo reći da smo ‘bacili mrežu‘!  ‘Uhvatili‘ smo lijepe glazbene naslove, a zahvalio bih svim djelatnicima Igara što iz godine u godinu organiziraju događanja koja su na vrlo visokoj produkcijskoj razini. Očekuje nas 15 koncerata,  a imamo želju da što više surađujemo jer smo zajedno jači, dodaje Kaporelo. 

 Medo Bogdanović je naglasila kako je ukupni program spreman, ulaznice se puštaju u prodaju, a ulaznice za premijerne naslove bit će dostupne kroz dva do tri tjedna.  

- Sretna sam da smo najavili program, što smo ga logistički i financijski poduprijeti, a očekuje nas uzbudljivo i lijepo ljeto, izjavila je ravnateljica Igara. 

Tepšić je kazala kako je 75. obljetnica obvezujuća te da se raduje svakom novom izdanju Igara. Naglasila je kako Dubrovčani vole kulturu, a Ljetne igre ponajviše te je ujedno istaknula nadu kako će ove godine biti razloga voljeti Igre još više. Podcrtala je spremnost Grada Dubrovnika da nastavi osiguravati financijska sredstva. Cebalo je naglasio potporu Županije, ali je i napomenuo kako se vesele novom festivalskom ljetu. 

27. travanj 2024 00:38