Drevne Lubenice, dvadeset i prvi put otočanima i brojnim gostima pružit će autentične glazbene trenutke

U KAMENI GRAD "STIŽE" I OPERA
 
Na mjesnom trgu ispred župne crkve u Lubenicama 9. srpnja svečano će biti podignuta zastava glazbene manifestacije, Lubeničkih glazbenih večeri. Time će drevne Lubenice, kameni grad jedinstvenog ambijentalno - arhitektonskog sklada, dvadeset i prvi put otočanima i gostima pružiti autentične glazbene trenutke kroz sedam koncerata. Po prvi put Lubenice će poslužiti kao scenografija jednoj operi, naime, na svečanosti otvorenja, Donizettijevu "Ritu" u režiji Dinka Bogdanića i pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića, izvest će zagrebačka komorna Opera b.b. Upravo ovaj početak glazbeno-scenskim djelom, označava i novi koncept Lubeničkih večeri, koji potpisuje njihova nova umjetnička ravnateljica, priznata sopranistica Lidija Horvat-Dunjko, koja o svojoj novoj funkciji kaže:
 
- Veliko mi je zadovoljstvo i čast bila ponuda Grada Cresa da nakon uspješnih dvadeset godina postojanja Lubeničkih glazbenih večeri, na kojima sam i sama često pjevala, preuzmem ulogu umjetničkog ravnatelja tog, već samim prostorom jedinstvenog festivala, od mog cijenjenog kolege Ine Mirkovića, kojem se ovim putem želim i zahvaliti na svom uloženom trudu i mnoštvu lijepih koncerata.
 
Čarobni otok
 
Kako sam i sama već godinama vezana uz taj čarobni otok, jer u gradu Cresu imam kućicu za odmor, s velikim sam entuzijazmom i uz podršku gradonačelnika Kristijana Jurijaka, te izvršnog ravnatelja Waltera Salkovića i svih članova Odbora za organizaciju, prionula na rad kako bi festival u novom ruhu i ozračju procvao punim sjajem. Osobito mi je drago da se i sam predsjednik države dr. Ivo Josipović visokim pokroviteljstvom odlučio podržati moju novu koncepciju festivala te će i osobno nazočiti nekom od koncerata.
 
Sretni smo i zahvalni gospodinu Augustu Faulendu koji nam je svojom dobrotom crkvicu u Lubenicama opremio malim koncertnim klavirom, umjesto dosadašnjeg pianina, pa tako od ove godine možemo na festivalu ugošćavati i vrsne pijaniste. Ove će to godine biti Ida Gamulin i Filip Fak.
Koncepcija festivala je zadržala petak kao dan koncerata, no ako uspijemo pribaviti dovoljno sponzorskih sredstava, želja nam je sve, ili barem neke koncerte idući dan ponoviti u Cresu, kako bi i zainteresirani koji nisu u mogućnosti doći u Lubenice imali prilike uživati u tim koncertima.
  
Na festivalu ćemo nastojati svake godine uprizoriti i jedno, glazbeno-scensko djelo. Želja nam je da na Lubeničkim glazbenim večerima nastupaju veliki i eminentni strani i hrvatski umjetnici, a da obavezno budu uključeni i izvođači iz Primorsko-goranske županije, pa ćemo već ove godine imati nastup sjajnog pijanist Filip Faka, te da se festival dodatno poveže s autentičnim sadržajima tog kraja. U tome nam je već ove godine izašlo u susret i Ministarstvo kulture, kojem se zahvaljujemo i iskreno nadamo i budućoj suradnji na obostrano zadovoljstvo.
 
Mala perla hrvatske kulture
 
Nastojat ćemo da festival uistinu bude prava mala perla hrvatske kulture, kaže umjetnička ravnateljica Lidija Horvat-Dunjko.
Izvršni direktor Lubeničkih glazbenih večeri Walter Salković podsjeća na povijest ove glazbene manifestacije koja se nakon dva desetljeća, na kulturnoj karti, pozicionirala kao događanje čiji značaj prelazi regionalne okvire:
 
- Početkom devedesetih organizaciju koncerata klasične glazbe u župnoj crkvi započelo je ugostiteljsko trgovačko poduzeće Cresanka uz stručnu pomoć našeg poznatog violinista Ina Mirkovića. Kada je formirana Općina Cres, lokalna samouprava od Cresanke preuzima organizaciju Lubeničkih večeri, a nekoliko godina umjetnički ravnatelj bio je maestro Dušan Prašelj, da bi potom ravnanje ponovno preuzeo prof. dr. Ino Mirković. Lubeničke večeri održavaju se petkom tijekom srpnja i kolovoza, svečanosti otvorenja i zatvaranja su na mjesnom trgu i okupe nekoliko stotina posjetitelja. Ostali koncerti održavaju se u župnoj crkvi i prati ih od stotinu do maksimalno 200 ljubitelja klasične glazbe što je ograničeno veličinom crkve. Tijekom proteklih dvadeset godina u Lubenicama su nastupili vrhunski svjetski i hrvatski glazbenici medu kojima: Pierre Yves Artaud, Collegium musicum Fluminense, Lidija Horvat Dunjko, Mavumi Kamei, Sandra Bagarić, Wiliam Hopson, Maxim Fedotov, Carlo Marchio-ne, Allessandro Verducci, Kirill Rodin, Stefan Milenkovich, Mil-ton Masciadri, Jovan Kolunđija i mnogi drugi.
 
Uvaženi glazbenici
 
Zanimljivo je da izvođače nikada nije bio problem motivirati za nastupe u Lubenicama, i to naročito one koji su već jednom nastupili. Uvaženi glazbenici na Lubeničkim glazbenim večerima spremni su nastupiti i za manje honorare, jer naprosto postoji neka posebna veza glazbenika, publike i ovog bisera ruralne arhitekture. Lubeničke glazbene večeri imaju i jedinstvenu publiku, jer neke koncerte prate i dvadesetak stalnih stanovnika ovog mjesta, kojima su ovi koncerti zapravo prvi susret sa ozbiljnom glazbom i koncertnim događanjima uopće, pa njihova djeca i unuci koji žive u Cresu, Rijeci ili nekim drugim gradovima te zaljubljenici u ozbiljnu glazbu iz cijelog svijeta koji tijekom ljetnih mjeseci borave na cresko-lošinjskom otočju i upravo zbog glazbe posjećuju Lubenice.
 
Osim glazbenog, festival ima posebnu vrijednost u oživljavanju mjesta tijekom ljetnih mjeseci. Želimo Lubeničkim večerima zaokružiti cjelinu ovog jedinstvenog prostora koji pruža neponovljiv doživljaj za sva osjetila, jer malo gdje se može doživjeti ambijentalno arhitektonski sklad kakav imaju Lubenice, pa pogled na more, zalazak sunca, plažu, mirise otoka, a sve to uronjeno u povijesni kontinuitet koji neprekinuto traje više od četiri tisuće godina. Stoga Lubeničke glazbene večeri za Lubenice i cijeli otok Cres predstavljaju mnogo više od glazbenog događanja i njihov značaj želimo valorizirati kroz sve aspekte, navodi izvršni direktor Walter Salković.
 
PROGRAM KONCERATA
 
Nakon otvorenja 9. srpnja, kada će Donizettijevu "Ritu" u režiji Dinka Bogdanića i pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića, izvesti zagrebačka komorna Opera b.b. te creske klape Teha, 16. srpnja uz 25. obljetnicu svog umjetničkog rada i 200 godina od rođenja Frederica Chopina, pijanistički recital izvest će Ida Gamulin.
 
Zagrebački kvartet sa solistom Filipom Fakom na klaviru, 23. srpnja izvest će program posvećen 200. obljetnici rođenja Roberta Schumanna. Saša Dejanović na gitari nastupa 30. srpnja, a 6. kolovoza koncert imaju ruski violončelist Kiril Rodin uz glasovirsku pratnju Natalije Maričeve. Harfistice Monika Stadler i Dijana Grubišić nastupit će 13. kolovoza, a svečanost zatvaranja bit će 20. kolovoza kada će koncert održati Brass ansambl "Ad Gloriam".
 
IRA CUPAĆ MARKOVIĆ
 
NOVI LIST, 11.04.2010.