"Poduzetništvo u kulturi" i program Europske unije "Kultura 2007.-2013."

KULTURA NA NOVOJ OSNOVI
 
Kakav je gospodarski potencijal kulture, koliko se hrvatskih projekata priključilo europskim kulturnim programima, kakvi su uspjesi ali i brojni problemi, podcrtala je još jedna rasprava održana u petak u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu.
  
Odjel za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva predstavili su zajednički projekt "Poduzetništvo u kulturi" i program Europske unije "Kultura 2007.-2013.".
 
Podsjetimo, za program EU "Kultura 2007.-2013." već duže vrijeme u okviru Ministarstva kulture Anja Jelavić i Križana Brkić iz Odjela za kulturnu kontaktnu točku pružaju kulturnim djelatnicima iscrpnu i konkretnu pomoć pri pristupanju projektu za koji je Europska komisija u sedmogodišnjem razdoblju osigurala više od 400 milijuna eura.
   
Projektom "Poduzetništvo u kulturi" za koji upravo traje treći javni natječaj do 5. svibnja dodjeljuju se financijska sredstva Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i Ministarstva kulture. Ministarstva su davatelji potpore, a Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva provodi projekt.
  
Prošle je godine dodijeljeno 108 potpora u rasponu od deset tisuća do 85.000 tisuća kuna po projektu, što je u prosjeku bilo 37.000 kuna po projektu.
Državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen podsjetila je da su projekt "Poduzetništvo u kulturi" pokrenula dva ministarstva godine 2008., tada s fondom od dva milijuna kuna, a svako je ministarstvo dalo milijun kuna. Prošle i ove godine sredstva su udvostručena i iznose četiri milijuna kuna.
Niz uspješnih konkretnih primjera uključivanja u europske programe predstavili su u prvom dijelu skupa Boris Bakal iz multimedijalne umjetničke organizacije "Bacači sjenki", poznate diljem Europe, i Helena Bulaja iz naklade »Bulaja«, čiji su izvanredni dugotrajni multimedijalni projekti polučili velik uspjeh, ali uz mnogo vlastitih financijskih ulaganja.
  
Kako je pokazala kratka rasprava, Hrvatska ima velik potencijal za uključivanje u takve programe, ali uz međusobno povezivanje kulturnih projekta iz Hrvatske, kako je istaknula Helena Bulaja. Iz pitanja sudionika pokazalo se da mnogim zainteresiranim za te projekte nije jasna pravna terminologija po kojoj se dodjeljuju sredstva, a u kojoj se rabe ili ne rabe različiti termini kao subvencija, potpora, udruga što izaziva zbrku i nejasnoće.
 
Štoviše, kako je naglasila ravnateljica kazališta Mala scena Vitomira Lončar, u skladu sa zakonskim odredbama udruge se ne mogu prijaviti za poduzetničke projekte u kulturi.
 
MARINA TENŽERA
     
VJESNIK, 26.04.2010.