"Važno je zvati se Ernest" premijerno u Komediji

01.12.2023.

00:05

Autor: M.M./HRT/Hina

Predstava Oscara Wildea "Važno je zvati se Ernest" u režiji Ivana Plazibata izvedena je večeras u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komediji kao prva premijera postavljena nakon višemjesečne obnove zgrade na Kaptolu.

Komediju o dvojici prijatelja iz visokog društva, Jacku i Algernonu, koji kako bi lakše izbjegavali dosadne društvene obaveze i zadobili naklonost djevojaka u koje su zaljubljeni, uzimaju lažno ime Ernest, Wilde je napisao 1894. i već je na premijeri iduće godine postigla velik uspjeh.

O djelu koje ni danas nije izgubilo na aktualnosti i redovito je na repertoaru brojnih svjetskih kazališta, Plazibat je u kazališnoj knjižici napisao da potvrđuje "tezu da su zaljubljivanje i ljubav najracionalnije od svih ludila".

Wildeovi likovi Ernest br. 1 i Ernest br. 2, makar se zvali Algernon i Jack, dodao je, znaju da će i u jednom konzervativnom društvu, onom viktorijanske Britanije svi pasti kao žrtva ljubavi i da je svaki otpor uzaludan.

- Ovom smo se predstavom trudili naći novu vrstu ludila za iskaz ljubavnih zanosa u komadu napisanom krajem 19. stoljeća. Novo normalno traži novo ljubavno, istaknuo je Plazibat kojemu je ovo prva suradnja s Komedijom.

Dvojicu Ernesta, odnosno Jacka Worthinga i Algernona Moncrieffa, glume Ronald Žlabur i Filip Juričić.

Algernonovu rođakinju Gwendolen Fairfax, kojoj se udvara Jack, glumi Nina Kaić Madić, njezinu majku lady Bracknell Mila Elegović, a Ana Magud je Jackova štićenica Cecily Cardew, u koju se zaljubljuje Algernon.

Vanja Ćirić pojavljuje se u ulozi Miss Prism, Dražen Bratulić je velečasni Chasuble, a Adnan Prohić glumi sluge Lanea i Merriama.

Komedijin ansambl predstavu, u koju su spretno ubačene i aluzije na aktualni društveni i politički život pa su tako spomenuti smutljivci, mutikaše i plameni jazavci, igra u prijevodu Martine Aničić.

Scenograf je Filip Triplat, a kostimografkinja Petra Pavičić, za glazbu je bio zadužen Damir Šimunović, za plesni pokret Anna Javoran, a svjetlo je oblikovala Dubravka Kurobasa.

Premijeri su nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i druge osobe iz društvenog i političkog života.

Tijekom višemjesečne obnove kazališta predstave su izvođene u Klubu Kazališta Komedija te na gostovanjima u Rijeci, Pečuhu i Brnu s rock-operom "Jesus Christ Superstar", u Ljubljani na Ljetnom festivalu s mjuziklom "Ljepotica i zvijer" te na Dubrovačkim ljetnim igrama s ansambl predstavom "Velo misto".

Oscar Wilde (1854.-1900) jedan je od najpoznatijih dramskih pisaca svijeta, kritičar društva, pjesnik i prozaist. Rođen u obitelji intelektualaca, poznat je postao po svojoj duhovitosti i osebujnu stilu. Nakon zbirke pjesama i zbirke "Sretni kraljević i druge priče", 1891. objavljuje svoj jedini roman "Slika Doriana Graya". Danas su najaktualnije njegove komedije u kojima razotkriva licemjernost viktorijanskoga visokoga engleskoga društva "Lepeza lady Windermere", "Žena bez važnosti", "Idealan muž" i najpoznatija "Važno je zvati se Ernest", njegov posljednji veliki uspjeh prije sudskoga procesa zbog homoseksualnosti te osude na dvije godine teškog zatvora. Po tom će iskustvu napisati "Baladu o tamnici u Readingu".

Ivan Plazibat kazališnu režiju diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je tridesetak predstava u kazalištima kao što su splitski i varaždinski HNK, Kazalište Marina Držića u Dubrovniku, Tetar &TD, Kerempuh, SARTR Sarajevo. Dobitnik je brojnih nagrada za dječje predstave te nagrada za najbolju predstavu i režiju na Gavellinim večerima, Marulićevim danima, Festivala malih scena u Rijeci i Nagrade hrvatskog glumišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!