Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt digitalizacije

Hrvatska kulturna baština od sada dostupna je svima jednim klikom miša

Zagreb:  Prezentacija rezultata projekta "e-Kutura - Digitalizacija kulturne baštine"
Jurica Galoic/PIXSELL
15.09.2023.
u 10:11

Ministarstvo kulture i medija predstavilo je rezultate projekta "e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine" te jedinstvenu digitalnu platformu za očuvanje i pohranu digitalizirane kulturne baštine

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu jučer su predstavljeni rezultati projekta "e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine" Ministarstva kulture i medija. Ambiciozan projekt digitalizacije hrvatske kulturne baštine koji je najavljen prije tri godine rezultirao je digitalnom platformom ekultura.hr, središnjim sustavom i mjestom za očuvanje i pohranu digitalizirane kulturne baštine koji je svoj zainteresiranoj javnosti dostupan za besplatno pregledavanje. U partnerstvu s Ministarstvom projekt su pomogli realizirati i Hrvatski državni arhiv, Hrvatska radiotelevizija, Muzej za umjetnost i obrt te Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Na prezentaciji rezultata projekta govorili su predstavnici svih uključenih institucija, koji su naglasili važnost ovog projekta  kontekstu Hrvatske, ali i Europe. Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura istaknuo je tako da sada ni u čemu ne zaostajemo za najsuvremenijim europskim praksama, na što možemo biti ponosni te otkrio da u Arhivu već razvijaju novi informacijski arhivski sustav čije testiranje uskoro počinje. Ravnateljica programa Hrvatske radiotelevizije Marija Nemčić ukazala je i na postojanje ogromne arhive HRT-a u kojoj se nalazi arhivska građa od neprocjenjive povijesne i kulturne vrijednosti ne samo za HRT već i za cijelu hrvatsku javnost. Projekt e-Kultura pomoći će i diseminaciji znanja i svijesti o kulturnom nasljeđu te ga učiniti pristupačnijim i svjetskoj zajednici, smatra i ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, koji je kazao i kako je ovo ključan nacionalni projekt koji ono što je skriveno u arhivima institucija čini napokon dostupnim svima. Ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Ivanka Stričević napomenula je i kako digitalizacija kulturne baštine mora postojati u svakoj uređenoj zemlji te i kako je upravo zahvaljujući projektu e-kultura nabavljena oprema, osigurane licence, provedena edukacija djelatnika te je time NSK postala ključna knjižnica prema svim ostalim hrvatskim knjižnicama u pitanju digitalizacije. A ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osvrnula se i na teške trenutke koje smo posljednjih godina svi zajedno prošli, poput pandemije i potresa, a koji su više no ikad pokazali važnost očuvanja naše kulturne baštine.

– Tijekom provedbe projekta proživjeli smo pandemiju i razorne potrese. I upravo su nam te dvije krize, s jedne strane pandemija koja nam je onemogućila fizički kontakt s baštinom te potres koji je tražio njezinu hitnu evakuaciju i zbrinjavanje, a uzrokovao, nažalost, i uništavanje dijela baštine, pokazali koliko je važan ovaj sustav, i kao mjesto pohranjivanja, ali i mjesto prezentacije i učenja u trenucima kada ne možemo fizički pristupiti svim tim vrijednim sadržajima – kazala je Obuljen Koržinek.
Jedinstvena digitalna platforma koju možemo pronaći na internetskoj adresi ekultura.hr, u ovom trenutku tako već sadrži više od 195.000 digitalnih zapisa koje je postavilo osamdesetak hrvatskih baštinskih institucija, a već je online i dostupna korisnicima. Platforma je namijenjena široj javnosti, djeci, mladima, studentima, znanstvenicima i svima zainteresiranima za istraživanje hrvatske kulturne baštine, a na njoj se nalaze digitalni zapisi muzejske, arhivske i knjižnične građe, u obliku fotografija, audio i videozapisa, pa čak i 3D formata.

Potražite li na e-Kulturi, primjerice, čuvenu Višeslavovu krstionicu, koja se inače nalazi u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, ne samo da ćete naći njezin detaljan opis i sve najvažnije informacije već i 3D model krstionice koju zatim možete proučiti sa svih strana. Pretraživanje portala korisnicima je olakšano i nizom filtera i parametara pa možete pretraživati bogatu hrvatsku kulturnu baštinu i prema temama ili zbirkama različitih institucija.

Na taj način možete pristupiti dijelu goleme kolekcije Muzeja za umjetnost i obrt, koji je i dalje zbog posljedica potresa i obnove nažalost zatvoren za javnost te i unatoč tome pregledavati njihove zbirke slikarstva, kiparstva, grafike, namještaja, instrumenata i brojnih ostalih vrijednih predmeta. Hrvatska radiotelevizija već je na portalu objavila i nekoliko povijesnih televizijskih priloga i reportaža, poput razgovora sa Sunčanom Škrinjarić, ali i sjajnih fotografija iz ranih dana Radija Zagreb iz 1926. godine, njihova studija, prvih radioaparata i odašiljača. Zanimaju li vas pak točno određene teme, digitaliziranu hrvatsku baštinu možete upoznati i pregledavajući pretraživajući i po temama – glazba, arhitektura, dizajn, geografija, religija ili sport, a i prema povijesnim događajima kao što su Prvi i Drugi svjetski rat te Domovinski rat. Na e-Kulturi naći ćete čak i filmove, među kojima su legendarni "Faust" i "Tohu Wabohu" Oktavijana Miletića koji se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu.

No završetak ovog projekta i stvaranje te jedinstvene središnje platforme tek je početak i prvi korak do potpune digitalizacije baštine. U skoroj budućnosti platformi će se priključiti sve više ustanova u kulturi, a od sadašnjih gotovo 200.000 očekuje se da ćemo broj digitalnih zapisa brojiti u milijunima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije