Osijek
OTVORENA JUBILARNA KOLONIJA

Ernestinovo pedeset godina prijestolnica kiparske naive
Objavljeno 1. kolovoza, 2023.
Posjetite Ernestinovo sljedećih dana radi bogatog umjetničkog i pratećeg programa

Vatromet nad Ernestinovom pojačao je kolovoški sjaj prijestolnice kiparske naive u kojoj je u nedjelju navečer svečano otvorena 50. Kiparska kolonija. I sam park u kojem rade umjetnici jedinstven je u Hrvatskoj, pa i u svijetu, jer čuva radove koje su tijekom pola stoljeća stvarali kipari naivci. Da Ernestinovo živi sa svojom Kolonijom najbolje pokazuju mnogobrojni posjetitelji koji će tijekom tjedan dana imati priliku vidjeti kako nastaju fascinantni radovi u slavonskom hrastu, koji je zajednička polazišna točka umjetnika, kao i okupiranost temama iz svakodnevice. Prva je Kolonija održana od 1. do 15. kolovoza 1973. godine, kada je sudjelovalo 12 umjetnika.



Posjetitelji će ovoga ljeta promatrati (ponešto možda i naučiti i probati raditi) kako stvaraju kipari: Mato Tijardović (Osijek), Siniša Tešankić (Ernestinovo), Ivica Tolić (Ernestinovo), Nedo Malenica (Ernestinovo), Vlado Hržica (Antunovac), Zvonimir Dangubić (Hlebine), Ivo Forijan (Biilje), Ivan Mišić (Zmajevac), Rajko Srok (Viškovci), Katarina Parađ Vojković (Zagreb), Stjepan Dvorski (Varaždinske Toplice) i Dragutin Jamnić (Ivanec) mlade kiparice Ivona Junušić (Ernestinovo) i Saša Karla Stipolšek (Hrastin), uz mentora Luku Tolića iz Ernestinova, te slikari Ivo Kolar (Križevci), Rozvelt Kapović (Osijek), Vera Tolić (Ernestinovo), Josip Mujčinović (Ivanovac), Katarina Vojković (Zagreb), Stjepan Ivanec (Hlebine), Josip Gregurić (Koprivnica), Mirko Markešić (Stara Diklenica) te djevojčica Lara Mišetić (Ernestinovo).

Župan Ivan Anušić na Koloniju je dolazio još kao dječak, iz susjednog Antunovca i s nostalgijom se sjeća tog vremena. “Pedeset je godina tradicije i kulture velika stvar ne samo za Ernestinovo, nego i za cijelu našu županiju. Ova je manifestacija pronijela ime Ernestinova diljem svijeta jer radovi kipara ernestinovačke Kolonije svoja mjesta imaju na svim kontinentima. S ovako dugom tradicijom imamo samo Đakovačke vezove i Vinkovačke jeseni na istoku Hrvatske. Županija će nastaviti podupirati Kiparsku koloniju jer smo svjesni bogate baštine koju nam ostavlja kao i kulturne vrijednosti koja iz godine u godinu raste”, rekao je Anušić.

Općinska načelnica Marijana Junušić ponosna je na tradiciju Kolonije. “Ovo je prekrasna prigoda za nas i našu općinu, slavimo 50 godina stvaralaštva skulpture naive. Iznimno smo ponosni na naše kipare, kao i na sve one entuzijaste koji su od prvog dana s nama i grade ovu iznimno značajnu koloniju i manifestaciju”, istaknula je te pozvala građane da posjete Ernestinovo idućih dana.

Otvorenje izložbe Naši stari u Galeriji Petar Smajić uz glazbenu izvedbu glazbenika Drage Romića, glumačko uprizorenje o životu doajena kiparstva Petra Smajića koji je kao umjetnik prepoznat u svjetskim razmjerima s još nekolicinom mještana umjetnika pokrenuo ovu kulturnu tradiciju kroz koju Ernestinovo u drvetu priča svoju priču te nastup Bosutskih bećara, samo je dio cjelotjednog spektakla likovne umjetnosti, koncerata, gastronomije, druženja..., pa se valja zaputiti u Park skulpture koji ovakvim zgodama vrvi ljudima i pršti domaćinskim ugođajem.

Tomu su u nedjelju svjedočili i saborski zastupnik Goran Ivanović Lac, izaslanik ministice kulture i premijera Andreja Plenkovića dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture i medija, pod čijim se pokroviteljstvom održava ova jubilarna u svijetu poznata kultrna priredba, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubice, Sanja Udović, načelnica prijateljske Općine Viškovo sa zamjenikom Denisom Mladenićem, gradonačenici i načelnici drugih gradova i općina…
Darko Pejić
Goran Ivanović

saborski zastupnik

Najvažnije što smo donijeli u EU naša je tradicija, baština i kultura. To smo mi. Svima koji su pridonijeli da Ernestinovo bude posvuda prepoznato, želim mnogo entuzijazma na daljnjem putu.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

Najčitanije iz rubrike