Uhvaćen u švercu zaštićenih vrsta

ZA 36 PTICA IZBROJIO 7.000 kn KAZNE
 
 
Švercera, koji se ponadao lakoj zaradi, skupo je stajalo 36 mrtvih ptica koje je jučer pokušao prokrijumčariti iz BiH u Hrvatsku. Iako policiji nije želio otkriti kome je trebao prodati ubijene ptice, pretpostavlja se da je krajnje odredište Italija.
   

FOTO: www.tportal.hr

   
Prepelice, gnjurac, fazani, divlje patke te strogo zaštićene prugaste trepeljke pronađene su iza vozačkog i suvozačkog sjedala. Desetak ptica 41-godišnjak je skrio pokraj sebe, na stražnjem sjedalu, dok je za upravljačem Audija A4, talijanskih registarskih oznaka, bio njegov 19-godišnji sin.
 
Pregledom vozila u mjestu Novi Varoš, nedaleko od graničnog prijelaza Stara Gradiška, policajci su pronašli ukupno 36 zaštićenih vrsta ptica ulovljenih na području Bosne i Hercegovine. Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad strancem utvrđeno je da je on ptice prevezao iz BiH u Republiku Hrvatsku izbjegavajući mjere carinske kontrole.
 
S obzirom da se radi o zaštićenim vrstama ptica, u rad se uključio i inspektor za zaštitu prirode i okoliša, koji je utvrdio da se među zaštićenim pticama nalazi i pet strogo zaštićenih vrsta ptica, te je bosanskohercegovačkog državljanina kaznio novčanom kaznom od sedam tisuća kuna, koju je platio na licu mjesta.
 
Ptice su mu uz potvrdu oduzete. Policija u dogovoru s Općinskim državnim odvjetništvom u Novoj Gradiški protiv 41-godišnjeg stranca podnosi kaznenu prijavu za kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora, a u toku današnjeg dana protiv njega će se provesti kazneni postupak.
 
SANJA RAPAIĆ
  
www.tportal.hr 06.10.2010