Ovi projekti udahnut će život Pomorskom muzeju u Orebiću i proslaviti bogatu povijest

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Pomorskom muzeju u Orebiću financiranje dva projekta. Riječ je o Kulturnoj atrakciji 3D pelješki jedrenjak na moru za koji su dobili dvije i pol tisuće eura, dok su za projekt Gradnja, održavanje i opremanje muzejske zgrade dobili iznos od 15 tisuća eura.

Ravnateljica Milena Grego-Njakara kazala je kako su jako sretni što su prijavili projekte i dobili financiranje za njih. Istaknula je kako je Pomorski muzej u Orebiću izuzetno važan za ovaj kraj.

“Zgrada je izuzetno bitna kao i fundus koji se čuva u muzeju, a pripada skupini malobrojnih specijaliziranih lokalnih muzeja. Čak manje od jedan posto od ukupnog broja muzeja u Hrvatskoj bavi se specijalizirano pomorstvom . Naš muzej čuva oko osam tisuća predmeta čiji se broj iz godine u godinu povećava zahvaljujući brojnim donatorima. Radi se o jednoj od najbogatijih zbirki pomorske baštine koja je 1998. godine za potrebe prestižnih međunarodnih izložbi, Expo u Lisabonu, te pomorskih izloži u Vancouveru i Hamburgu, ustupila trećinu svoje izložene građe muzeja”, navela je ravnateljica Grego-Njakara.

Osvrnula se na položaj zgrade koja se nalazi tik uz more te je zbog toga izložena utjecajima soli i suncu, a ta dotrajalost je najvidljivija na prozorima. Upravo zbog toga, u sklopu projekta uređenja i opremanja muzeja, planira se zamijeniti stolarija na neoklasicističkoj palači u kojoj se nalazi muzej u Orebiću.

“Sunce direktno ugrožava eksponate jer su grilje i drveni okvir oštećeni pa su opasnost za prolaznike i predmete u muzeju”, pojasnila je ravnateljica.

Projekt Kulturna atrakcija -3D pelješki jedrenjak na moru vođen je orebićkom slavnom pomorskom prošlošću.

“Orebić je u svijetu bio prepoznat kao kolijevka kapetana. Zapravo cijeli fundus koji imamo u muzeju pripada zlatnom dobu peljeških jedrenjaka. Mi ćemo s ovim projektom na trgu Mimbelli, gdje se nalazi naš muzej, web art tehnologijom kroz upotrebu QR koda i aplikacije vizualizirati taj pelješki jedrenjak u stvarnoj veličini. Posjetitelji će preuzimanjem te aplikacije na svojim pametnim telefonima u 3D projekciji obilaziti originalni pelješki jedrenjak i tako proučavati vanjsku strukturu broda. Trg se nalazi uz more i jedrenjak će biti u svom prirodnom okruženju što će pojačati sliku stvarnosti”, kazala je ravnateljica Milena Grego-Njakara.

Dodala je kako je cilj ovog projekta bio da muzej promovira kulturnu baštinu Orebića i da se predmetom iz muzejskog fundusa izađe iz zgrade te da se digitalizacijom udovolji modernim smjernicama muzejske djelatnosti.

“Tako ćemo dobiti izvrsnu reklamu i poticaj za posjetom fundusa. Projekt će biti besplatan  i dostupan velikom broju ljudi pa će predstavljati turističku atrakciju”, naglasila je ravnateljica.

Zamjena stolarije Pomorskog muzeja u Orebiću očekuje se do kraja godine, dok se digitalizacija planira napraviti do početka ljeta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!