Zagrebački kvartet otvorio 16. Dane Milka Kelemena

U župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini gradonačelnik Ivan Roštaš otvorio je 16. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena. Svjetski poznati skladatelj i glazbeni pedagog Milko Kelemen ove godine zbog bolesti nije doputovao iz Njemačke, ali je uoči otvorenja telefonski razgovarao s Jadrankom Srdoč, predsjednicom Udruge Dani Milka Kelemena, koja i organizira festival. Kelemen je zahvalio predsjedniku Ivi Josipoviću na pokroviteljstvu, Ministarstvu kulture, virovitičko-podravskom županu Tomislavu Tolušiću i gradonačelniku Slatine Ivanu Roštašu na pomoći te vjernoj publici. Posebno je zahvalio župniku Vladimiru Škrinjariću, u čijoj se crkvi, crkvi sv. Josipa, u kojoj je Kelemen kršten, održavaju koncerti, te Jadranki Srdoč, koja 15 godina uspješno organizira festival.
 
Prvi je dan festivala protekao u znaku Zagrebačkog kvarteta. Nakon Virovitice, u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Slatini predstavljena je monografija “Zagrebački kvartet/Zagreb string quartet 1919.-2009.”, a vrsni glazbenici Goran Končar, Davor Philips, Hrvoje Philips i Martin Jordan održali su i koncert kojim je festival službeno otvoren u Slatini.
 
U nazočnosti autorice u Zavičajnom muzeju otvorena je izložba autorskog nakita Julijane Rodić Ozimec. Dani su nastavljeni sinoć u Hrvatskom domu nastupom pijanistice Renate Karše s Kelemenovom Temom s varijacijama, a nakon projekcije filma Petra Krelje “Fantastične životinje”, japanski umjetnik Ryuzo Fukuhara izveo je butoh plesnu predstavu za odrasle pod nazivom Gecko - dance of moonlight.
 
P. ŽARKOVIĆ
 
 GLAS SLAVONIJE, 09.10.2010