Završena temeljita obnova katedrale sv. Terezije Avilske u Bjelovaru

21.03.2024.

08:50

Autor: V.G./HRT

Katedrala u Bjelovaru
Katedrala u Bjelovaru
Foto: HTV / HRT

Završena je temeljita obnova katedrale svete Terezije Avilske u Bjelovaru. Mnoštvo svećenika, biskupa, vjernika, uzvanika iz javnog i političkog života okupilo se na svečanosti njezine posvete.

Misno slavlje održano je na 14. obljetnicu uspostave Bjelovarsko-križevačke biskupije i ređenja prvog biskupa, monsinjora Vjekoslava Huzjaka.

Protekle tri godine temeljito je obnovljena unutrašnjost katedrale, zamijenjena su ulazna vrata, izrađeni novi vitraji, oltar, ambon, postavljene nove orgulje, klupe, slike.

Uz vlastita ulaganja i potporu Ministarstva kulture, pomogli su i mnogobrojni donatori.

- Naša će katedrala trajno nositi najizvrsniji trag hrvatskog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u radovima trolista naših vrhunskih umjetnika - gospodina Kuzme Kovačića čija su brončana vrata na ulazu u katedralu, gospodina Josipa Botteri Dinija čiji vitraji krase pročelje i unutrašnjost katedrale i gospodina Tomislava Kršnjavoga koji je autor glavnog oltara, ambona i predmeta koji služe liturgiji te dizajna klupa - onih u lađi i onih kanoničkih u svetištu, rekao je Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!