Svečano obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

22.02.2024.

14:33

Autor: A.D./HRT/Hina

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) svečano je u četvrtak proslavila 417. obljetnicu postojanja, kao i svoj dan, koji se tradicionalno obilježava 22. veljače, na datum kada je 1483. otisnuta najstarija knjiga na hrvatskom jeziku i pismu Misal po zakonu rimskoga dvora.

Riječ je o prvom europskom misalu koji nije otisnut latinicom već uglatom ili hrvatskom glagoljicom, pa se slavi i Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.


"NSK je svjetionik koji pruža svjetlo hrvatskom knjižničarstvu diljem Hrvatske i jedna od najvažnijih kulturnih ustanova u Hrvatskoj koja ima i svoje međunarodno djelovanje gdje prezentira hrvatsko knjižničarstvo i kulturu Hrvatske", rekao je izaslanik ministrice kulture i medija, državni tajnik Ivica Poljičak.


Izaslanik ministra znanosti i obrazovanja, državni tajnik Ivica Šušak rekao je kako je nemjerljiv i nedostižan značaj koji je ovaj hram hrvatske znanosti, kulture i umjetnosti postavio kao temelje za hrvatski narod i državu, pa nema onoga koji nema interes na tom području, a da se nije doveo u situaciju da posjeti NSK.


Govoreći o prošlogodišnjim uspjesima glavna ravnateljica Knjižnice Ivanka Stričević istaknula je da je u 2023. prvi put prevladao priljev digitalne nad analognom građom, više od 57 posto, a ukupni priljev bio je 113 tisuća jedinica.


Dodala je da su, među ostalim, u NSK provedeni brojni projekti, edukacije, konzervatorsko-restauratorski radovi na analognom sadržaju, digitalizacija, promocije knjiga, izložbe, znanstveni skupovi, izrađena je nova mrežna stranica, unaprijeđene društvene mreže.


Stričević je istaknula kako je u prošloj godini došlo do porasta članstva za gotovo trećinu, a zabilježeno je i 26 posto više ulazaka korisnika u knjižnicu na dnevnoj bazi. "Bila je to uistinu posebna godina, nakon svih ograničenja visoko smo si postavili ljestvicu i stvorili dobra polazišta za buduće projekte, inovacije, zaštitu građe usluge za korisnike i velike korake za hrvatsko knjižničarstvo", zaključila je.


Detaljniji osvrti na prošlu godinu dostupni su i u novom broju glasila NSK u tiskanom i online izdanju.


Dodijeljene godišnje nagrade i priznanja


Nagradu NSK za ukupni izniman doprinos u razvoju knjižnične djelatnosti radi višegodišnjeg poticanja razvoja i inovacija u području knjižnične djelatnosti dobila je knjižničarska savjetnica Lea Lazzarich, ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka.


Nagrada za ukupni izniman stručni doprinos radu te promicanju NSK i knjižnične djelatnosti zbog dugogodišnje izvrsnosti i predanosti radu u kategoriji zaposlenika Knjižnice dodjeljuje se djelatniku NSK Đuri Singeru.


Priznanje poslovnom subjektu za uspješnu suradnju s NSK dodijeljeno je Staroslavenskom institutu, za izniman znanstveni doprinos nakladničkom pothvatu koji je obilježio 2023. izdanju Misala po zakonu rimskoga dvora u tri sveska te izdanju Oficija rimskog.


Nagrada glavne ravnateljice zaposleniku za izvrsnost, proaktivnost i njegovanje kulture rada dodjeljuje se djelatnici Mirjani Tišljar, koordinatorici procesa Pohrana knjižnične građe, a priznanje glavne ravnateljice za izvrsnost i proaktivnost u timskom radu dodjeljuje se Odsjeku Financijski i računovodstveni poslovi za posebno visoku učinkovitost u radu.


Svečanosti, na kojoj je svirao udaraljkaški sastav Flam-a Duo, protekla dva dana prethodili su Dani otvorenih vrata NSK koji su dijelom bili posvećeni i Godini Marka Marulića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!