Počela 10. Vizura aperta

MOMJAN PONOVNO UGOŠĆUJE FESTIVAL VIZUALNIH I AUDIO MEDIJA
  
Deseto izdanje međunarodnog festivala vizualnih i audiomedija Visura aperta u Momjanu otvoreno je fotoprojekcijom i izborom iz bogate devetogodišnje videoprodukcije Laboratorio Momiano, a sve do 7. kolovoza okupljat će umjetnike, arhitekte, sociologe i kulturne djelatnike u interakciji s lokalnim stanovnicima. U slikovitom će istarskom gradiću autori domaće i europske kulturne scene svakog dana od 21 sat (izuzetak su petak, te četvrtak u 20 sati) predstaviti svoj dosadašnji rad, dok će na finalnoj večeri publika imati prigodu vidjeti rezultate ovogodišnjih momjanskih radionica.
 
Aktivan će biti i posebno zanimljiv Laboratorio bambini u kojem nastaju zajednički radovi djece i umjetnika - videoostvarenja, instalacije, igrokazi, oživljene legende.
  
U petak (6. kolovoza) će Visura aperta s izložbom dijela radova gostovati u Bujama, gdje se ujedno održati večer Films & wine.
  
Između 50-ak gostiju, uz studente likovnih umjetnosti koji na momjanskoj umjetničkoj platformi stvaraju svoje prve radove, u projektu će sudjelovati prošle godine nagrađeni Martin Mrzljak i Stjepan Milas, umjetnici i mentori Nicole Hewitt, Tanja Dabo, Vlasta Žanić, Naoko Takahashi, Ana Hušman, Tina Gverović, Elke Krasny, Ben Cain, Marko Ercegović, Pasko Burđulez, Boris Greiner, Florian Roithmayrn, Siniša Labrović, Boris Cvjetanović, Dragan Kaluđerović i drugi. Organizatori ističu videoiznenađenje "Che bella sorpresa!" koje uključuje nogometno igralište i pogled na Piranski zaljev, a za utorak i srijedu su ga pripremile kustosice Slobodnih veza Ivana Meštrov i Nataša Bodružić. Na završnoj će izložbi pak umjetnici, djeca i drugi mještani performansima, fanzinama, dramatizacijama, videoradovima, fotografijama i instalacijama po cijelom mjestu predstaviti svoje odgovore na prostorni i pejzažni doživljaj Momjana, zajedništva, razlika, suživota i ostalih povijesnih, geopolitičkih i kulturoloških tema striktno vezanih za ovo pogranično i dvojezično područje i njegove ljude.
 
Ideja festivala je upravo prikazati otvorenost granica vizualnih i audiomedija paralelno s različitostima i suživotom na kulturno-socijalnom planu u ovdašnjem prostoru, pri čemu je komunikacija između ostvarenja i okruženja vidljiva u izlaganju na otvorenim i specifičnim lokacijama - prozorima, unutrašnjostima kuća, ulicama, trgovima, zelenim površinama…Organizaciju potpisuju Vizura aperta, bujski Turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište, Grad Buje, Mjesni odbor Momjan i Društvo arhitekata Zagreb, predvođeni kustosicom Davorkom Perić. Svojim je donacijama omogućuju Ministarstvo kulture, Istarska županija, Grad Zagreb, Društvo arhitekata Zagreb, Hrvatska komora arhitekata i Michael Stechov te pokrovitelji, poznati vinari.
 
 K. FLEGAR
   
GLAS ISTRE, 01.08.2010.