Nastavak obnove crkvice Sv. Jakova

U SKLOPU PROGRAMA OBNOVE I OČUVANJA KULTURNIH SPOMENIKA NA PODRUČJU OPĆINE VRSI

U sklopu programa obnove i očuvanja kulturnih spomenika koji se nalaze na širem području općine Vrsi, ovih dana nastavljaju se projekti na očuvanju kulturnih spomenika te radovi na sanaciji i obnovi crkvice Sv. Jakova u Vrsima.
    

FOTO: ZADARSKI LIST


Naime, prošle godine Općina Vrsi prijavila se na natječaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske i tada je sklopljen prvi ugovor s kojim su odobrena novčana sredstva u iznosu od 50.000 kuna, a koja su namijenjena u svrhu obnove i restauracije crkvice Sv. Jakova, koja se nalazi na predjelu Zukava. Restauracija je izvedena uz stručni nadzor Konzervatorskog odjela u Zadru, a radove su izvodili djelatnici poduzeća Krševan d.o.o. Prva faza radova izvedena je početkom listopada prošle godine, dok je završetak prve faze bio sredinom studenoga. Radovi su obuhvatili sanaciju stražnje kupole i krovište crkvice, kao i dio zvonika. Posebna pozornost po pravilima konzervatorsko-restauratorskog posla posvetit će se sanaciji zvonika crkve, koji je građen u obliku preslice i koji je u jako lošem stanju zbog velikog utjecaja bure i posolice, s obzirom da se crkvica nalazi svega 40-ak metara od obale.
 
U razgovoru s načelnicom Sandrom Vukić saznali smo da se svi radovi izvode uz stručni nadzor te su ovo prvi radovi u nizu, koji obuhvaćaju obnovu kulturnih spomenika na ovom području.
  
- Ove godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odobrilo je dodatnih 50.000 kuna u svrhu nastavka obnove i restauracije, radi dovođenja u što bolje stanje cijele crkvice, a sredstva će biti utrošena na sanaciju glavnog krovišta i preslice apside zajedno s dijelom zvonika. Radovi će započeti ovih dana, a završetak se očekuje sredinom lipnja, kada bi druga faza rekonstrukcije trebala biti završena, a samim time crkvica će dobiti novi i ljepši izgled. Intenzivno ćemo nastaviti s prikupljanjem potrebne dokumentacije, kako bismo što kvalitetnije i uz stručan nadzor obnovili naše kulturne znamenitosti, među kojima su crkvica Sv. Jakova, zatim crkvica Sv. Lovre i Sv. Tome, rekla je načelnica Vukić.
 
Crkva Sv. Jakova datira iz 11. st. i samim time od velike je važnosti.
 
U sklopu ovog programa također će biti izdvojena i sredstva iz proračuna Općine Vrsi, a u planu je i izrada smeđe signalizacije kojom bi se na kvalitetan način obilježile sve kulturne znamenitosti.
   
JURICA PREDOVAN
    
ZADARSKI LIST, 07.05.2010.