Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

NOVI PROJEKT PLETERNIČKE KNJIŽNICE: Nabavljen stroj za čitanje vrijedan gotovo 5.000 eura

PRIJE 5 MJESECI
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | NOVI PROJEKT PLETERNIČKE KNJIŽNICE: Nabavljen stroj za čitanje vrijedan gotovo 5.000 eura Požega.eu | NOVI PROJEKT PLETERNIČKE KNJIŽNICE: Nabavljen stroj za čitanje vrijedan gotovo 5.000 eura

NOVI PROJEKT PLETERNIČKE KNJIŽNICE Nabavljen stroj za čitanje vrijedan gotovo 5.000 eura

PRIJE 5 MJESECI
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici održana je promocija projekta ''Nabava stroja za čitanje“ , koji su financirali Ministarstvo kulture i medija i Grad Pleternica. Projekt je vrijedan 4.910,75 eura, a Knjižnica je nabavila dva stroja za čitanje Easy Reader. To je uređaj koji brzo i točno čita tekstove, jednostavan je i lagan za korištenje, a koristi ugrađeni skener za čitanje ispisanog teksta. Mali broj tipki s govornom podrškom omogućuje lagano korištenje uređaja. Tipka za glasnoću, brzinu čitanja, i tipke strelice za navigaciju po tekstu pružaju jednostavnost u rukovanju. Osim čitanja kompletnog sadržaja stranice bez prekida, uređaj nudi potpunu navigaciju po tekstu za pojedinačno čitanje slova, riječi, rečenice, retka, odjeljka ili stranice.


-Projekt se provodio u partnerstvu s Gradom Pleternicom, Udrugom slijepih ''Šestočka'' i Udrugom ''Osmjeh''. Uvijek se brinemo za sve korisnike i kada smo prošle godine pisali projekte, razmišljali smo što još možemo napraviti te kojoj skupini možemo približiti Knjižnicu i knjige. Tako smo došli do ideje da se kupe dva stroja za čitanje. Besplatne članarine koje dajemo slijepim i slabovidnim korisnicima ništa ne vrijede ako nemaju građu koja njima odgovara. Rješenje za ovaj problem je stroj za čitanje, uređaj za slijepe i slabovidne, starije i osobe s disleksijom, te i za sve ostale koji ne mogu čitati standardni tisak-istaknula je na prezentaciji voditeljica projekta Martina Pulpan.


Predsjednik pleterničke Udruge slijepih ''Šestočka'' Marinko Zeljko naglasio je kako je uređaj veliki iskorak za ovu sredinu, a posebno za Knjižnicu. -Omogućili ste da slijepe i visoko slabovidne osobe mogu kvalitetno boraviti u ovom prostoru i koristiti uređaj koji ste nabavili, da bude dostupan cjelokupnom građanstvu. To i jest cilj da potičemo društvenu zajednicu da bude ukorak s vremenom-poručio je s oduševljenjem M. Zeljko.


Ravnatelj Knjižnice prof. Franjo Novak nije krio oduševljenje i zadovoljstvo nabavkom ovog uređaja.


-Ovo je veliki iskorak za ustanovu koju čine ljudi, a posebno zahvaljujem našoj djelatnici i voditeljici projekta Martini Pulpan i njenoj suradnici Rebeki Lombar-kazao je ravnatelj.


Treba napomenutu da uređaj Easy Reader omogućuje skeniranje cijele stranice odjednom, a da se ne izostavi i najmanji dio. Također se nudi širok izbor glasova na 35 svjetskih jezika. Ovaj stroj za čitanje je od velikog značaja za udruge i zajednicu, a Knjižnica se nada da će njeni korisnici imati razlog više za dolazak u ovu kulturnu ustanovu.





Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.