StoryEditorOCM
NeretvaNEVJEROJATNO OTKRIĆE

Vjernici uređuju stari hram sv. Jurja mučenika u Baćini, a arheolozi otkrivaju tajne njegove prošlosti

Piše Ante Šunjić
16. kolovoza 2023. - 18:57

U Baćini je u tijeku obnova stare crkve svetoga Jurja mučenika, koja, pokazuje to tijek radova, krije mnoge tajne. Trenutačno se oko ovoga objekta, inače zaštićenog kulturnog dobra u Registru kulturnih dobara RH, obavlja otkopavanje temelja radi njihove sanacije i hidroizolacije jer je u crkvi prisutna vlaga od oborinskih voda s okolnih brda, a dijelom i s krova, inače saniranog 2011. godine, ali bez postavljenih oluka.

Obnovu i financijsku podršku u obnovi dalo je Ministarstvo kulture i medija pod čiju nadležnost spada očuvanje kulturnih dobara, a radove u ovoj 2023. Godini financijski su podržali još Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, Splitsko – makarska nadbiskupija, Grad Ploče, mještani Baćine i drugi ljudi dobre volje dobrovoljnim prilozima.

image

Baćina arheološki radovi pokraj crkve

Ante Šunjić/

Ispod crkve - grobište

Prilikom otkopavanja temelja s vanjske strane crkve, uz sami zid, pronađena je kosturnica sa sedam lubanja, zbog čega je potreban arheološki nadzor projekta. Unutar same crkve započelo je podizanje poda kako bi se došlo do temelja s unutrašnje strane. Na malom prostoru, tridesetak centimetara od zida crkve, pronađena su dva groba u nizu, pa se vjeruje da je cijeli pod crkve prekriven grobovima.

Inače, radovi u unutrašnjosti crkve, nakon prikupljene dokumentacije i svih potrebnih dozvola, započeli su u rujnu prošle godine i izvodi ih restauratorsko - konzervatorska tvrtka Fides Art iz Vrgorca. Arheološki nadzor obavljaju djelatnici Arheološkog muzeja Narona iz Vida, Konzervatorsko – restauratorski nadzor provodi Konzervatorski odjel u Imotskom, a nadzor građevinskih radova Sandra Vručinić, mag. ing. aedif.

image

Baćina arheološki radovi pokraj crkve

Ante Šunjić/

Drevna crkva Svetog Andrije

Župa Baćina od davnina je bila mjesto kršćanskog življenja. Osim dvije spomenute crkve, tome svjedoči vidljivi tragovi još jednog važnog povijesnog zdanja. Naime, na području Sladinca u Baćini nalaze se ostaci kršćanske crkve posvećene Svetom Andriji koju arheolozi datiraju u 5/6. stoljeće. Ostaci građevine, koja se nalazi uz samu Jadransku magistralu, vidljivi su tek prilikom ulaska u njezin prostor koji je izvana dijelom zaklonjen zidovima novonastalih građevina i stablima oko crkve i unutar nje. Brojna svećenička zvanja franjevačkih profesora i pisaca potekoše iz Baćine, pa i najsvjetlije ime "starac Milovan" fra Andrije Kačića Miošića čija je majka po krvi od baćinskog roda Tomaševića.

Do sada je demontiran kor crkve, koji je bio u jako lošem stanju i odrađeno sondiranje samog objekta. Za veći dio inventara koji se nalazio u samoj crkvi ne zna se gdje je završio, pa fra Kristijan Perković, župnik Baćine, sv. Jure mučenik, i Pline, uznesenja Blažene Djevice Marije, apelira ako netko ima fotografije unutrašnjosti crkve iz prošlosti, posebice stropa koji je potpuno uništen i ne zna se kako je izgledao, da ih dostavi u župni ured kako bi se dobila što zornija slika staroga stanja, koje bi se tako uskladilo s novim tijekom obnove u budućnosti.

Tijekom 2014. godine obavljeni su konzervatorsko – restauratorski radovi na velikoj oltarnoj slici “Bogorodica sa djetetom i svecima”. Slika je rad firentinskog majstora Filippa Naldija iz 1775. godine i, do završetka radova, nalazi se u kapeli zavjetnih darova u Stablini, zajedno s Gospinim kipom.

image

Crkva u Baćini

Ante Šunjić/

Bogata povijest duhovnosti

Župna crkva sv. Jurja mučenika u Baćini, na čijem se mjestu nalaze ostaci antičke villae rusticae, u dokumentima se prvi put spominje daleke 1621. godine. Don Mile Vidović je u knjizi “Povijest župa doline Neretve” napisao kako je vjerojatno sagrađena nešto ranije, ali svakako poslije 1607., kada je sultan Ahmed I. obnovio ahdnamu, naredbu pradjeda Mehmeda Atika kojom su poboljšani odnosi turskih vlasti prema katoličkim podanicima i Katoličkoj crkvi. Na temelju tih novih odnosa, u dolini Neretve su podignute četiri crkve (crkve sv. Jurja i sv. Lukeu Baćini, te crkve u Vidonjama i Dobranjama). Prvu crkvu, sv. Jurja, posvetio je biskup fra Bartul Kačić Žarković 23. srpnja 1628. Stara crkva tijekom vremena postala je premalena pa je srušena, a na njezinu mjestu sagrađena je 1872. nova, današnja crkva sv. Jurja, sa zvonikom na preslicu za tri zvona i kamenom rozetom na pročelju.

Tragom slavne prošlosti župa sv. Jurja mučenika u Baćini prije dvije godine proslavila je dvostruku jubilej, 400 godina spomena svoje prve dvije crkve, župne crkve sv. Jurja mučenika i filijalne crkve sv. Luke evanđelista. Na žalost, jubilej je slavljen u župnoj crkvi sv. Jurja koja je u tom trenutku više od osam stoljeća stajala neobnovljena i nagrižena zubom vremena, u fazi propadanja

image
Ante Šunjić/

Kako pomoći u obnovi

- Obraćamo se svim ljudima dobre volje koji žele sudjelovati u obnovi i savjetom i svojim prilogom, da nam se jave u župni ured u Stablini", poručio je župnik Baćine i Pline fra Kristijan Perković. Svoje priloge možete donijeti u župni ured ili uplatiti na transakcijski račun župe BAĆINA-SVETI JURAJ MUČENIK broj: IBAN HR9523400091110493998 kod PBZ. Navesti na uplati s doznakom Za obnovu crkve sv. Jurja u Baćini.

.

image

kosturnica pod temeljima crkve

Ante Šunjić/
image

Arheolozi imaju dosta posla

Ante Šunjić/
image

Baćina arheološki radovi pokraj crkve

Ante Šunjić/
image

Unutrašnjost crkve u Baćini

Ante Šunjić/
26. travanj 2024 18:31