Vjesnik - Noć kazališta održana u 25 hrvatskih gradova

GOTOVO 50.000 POSJETITELJA
 
Naziv manifestacije koja je u samo godinu dana poprimila europske razmjere jest "Noć kazališta", ali njezini programi u Hrvatskoj počeli su već u jutarnjim satima subote, 20. studenog, te su potrajali sve do tri sata u noći nedjelje, 21. studenog.
 
U ovogodišnju se Noć uključilo čak 56 institucija iz 25 hrvatskih gradova, a prema prvim procjenama u kazališta je pohrlilo gotovo 50 000 posjetitelja, te je tako gotovo dvostruko nadmašena prošlogodišnja brojka od 30 000 zauzetih kazališnih stolaca.
 
Prijepodnevne programe su u Zagrebu mališanima ponudili Mala scena, gdje su se mogli odgledati višestruko nagrađivani "Padobranci", Tvornica lutaka izvela je "Komadić" s pjevačicom Lanom Klingor u glavnoj ulozi, Zagrebačko kazalište lutaka izvelo je svoju popularnu bajku "Vuk i sedam kozlića", dok se ispred zagrebačkog HNK-a poslije podne skupilo poprilično ljubitelja kazališne umjetnosti, jer ta je nacionalna kuća organizirala razgledanje onih skrivenih prostorija u koje je običnome posjetitelju inače ulaz onemogućen.
 
Kako je večer odmicala, tako su se sve više stvarale gužve ispred kazališta, nerijetki su i izvisili, ali zahvaljući brojnosti zbivanja u Noći kazališta svatko je pronašao nešto za sebe bez previše živciranja.
 
Na svoje su došli i oni koji su htjeli vidjeti izvrsni "Zagrebački pentagram" Paola Magellija u Zagrebačkome kazalištu mladih, koje je u jutarnjim satima održalo predstave Učilišta, "Gavella" je ponudio dvije predstave svojim posjetiteljima, a u "Gavellinu" atriju mogla se razgledati i nedavno otvorena izložba kazališnih plakata autora Vanje Cuculića.
 
Sve ulaznice su razgrabljene već u prijepodnevnim satima, a rekorder u slavljenju Noći kazališta je svakako Teatar &TD koji je u sklopu novopokrenutog festivala Nu:Write osmislio Ponoćnu matineju, koja je prikazala niz performansa, plesa i kabareta londonskog ugođaja i potrajala sve do tri sata nakon ponoći.
 
U svakome se zagrebačkome kazalištu tražila karta ili stolac više, sjedilo se na podu, a zasigurno su istim prizorima svjedočili i u kazalištima u Slovačkoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, gdje su prvi put održane njihove inačice Noći kazališta (Noc divadiel, Noć teatra).
 
Noć kazališta je u samo godinu dana prerasla hrvatske okvire i dobila pridjev europska, te je, uz Noć muzeja, zaista hvalevrijedna manifestacija koja besplatno ili uz simboličnu naknadu nudi svu silu programa, a na gledatelju je tek da odabere i da bude dovoljno brz da ugrabi kartu dok ih još ima.
 
ZRINKA ZORČEC
 
VJESNIK, 22.11.2010.