Otvoren Festival glumca u Krapini

ŽIVE KOMEDIJE I OBILJE GLAZBE
  
Predstavom "Ni med cvetjem ni pravice", adaptacijom Balada Petrice Kerempuha Miroslava Krleže u izvedbi Adama Končića i Duška Zubalja, u petak je u Krapini započeo Festival glumca, koji već treću godinu za redom organizira glumac Adam Končić.
  
U već uhodanom terminu, dva produžena vikenda po Uskrsu, Festival ide treću godinu za redom i trajat će deset festivalskih večeri, ali, što je ovogodišnja novost, prvih šest će ih biti u Krapini, a ostale četiri bit će gostovanja po Hrvatskome zagorju, kaže njegov organizator. Tako će "Balade Petrice Kerempuha" 12., 13. i 14. travnja posjetiti Lobor, Klanjec, Zabok i Zlatar Bistricu.
 
"To je inicijativa župana Krapinsko-zagorske županije, da dovedemo kazalište i do manjih mjesta Županije, jer smo svjesni da nisu svi u istoj mogućnosti, sjesti u auto i doći do županijskog središta. Mi idemo prema njima, nadamo se da će taj eksperimentalni model zaživjeti i da ćemo predstave odigrati i sljedeće godine u par mjesta", očekuje pokretač festivala Adam Končić.
 
Kao i prethodnih godina, festival opet ima temelj u živim komediografskim predstavama i nude zabavu i smijeh. Uz otvaranje uz "Balade", u subotu slijedi duodrama virovitičkog kazališta "Dueti" u režiji Draška Zidara i izvedbi Blanke Bart i Antuna Vrbenskog.
 
"Dueti" su, kazuje Končić, životna predstava sa smijehom i situacijama koje su bliske onima u braku. U Krapinu dolazi i prošlogodišnji histrionski hit, "Hipokondrijakuš", a Končić posebno najavljuje nastup kolega Ljubomira Kerekeša, Vida Baloga, Žarka Potočnjaka i Ronalda Žlabura.
 
Vikend poslije ide monodrama, ali komedija "Udovica" Kazališta Poeta, u adaptaciji, režiji i izvedbi Paule Jusić pa najdugovječnija hrvatska predstava "Stilske vježbe" s Perom Kvrgićem i Lelom Margitić. Festival zatvara kazalište Komedija sa "Ciglama svete Elizabete" na tekst Vida Baloga. Končić naglašava da je od šest predstava pet na kajkavskome, a većina obiluje glazbom.
 
Kako je festival svake godine nekomu posvećen, ove je godine, s obzirom na stotu godišnjica rođenja, posvećen pokojnom glumcu zagrebačkoga HNK Joži Rutiću. Joža Rutić inače je poznat po dvjema pjesmama koje je napisao za međuratni cabaret grada Zagreba, "Kak taubeka dva" i "Črleni je lajbek moj".
  
Portret je, kao i prethodnih godina, kazuje Končić, izradio slikar Stjepan Đukić Pišta, a reprodukciju će dobiti svako kazalište koje gostuje na festivalu, što je još jedna festivalska tradicija, da gosti dobiju poklon.
  
Novčana kriza nije zaobišla ni ovaj festival, koji ove godine ima šest predstava, umjesto uobičajenih deset, ali Končić se nada i dalje odličnom odazivu publike.
 
"Kroz prethodne dvije godine imali smo vrlo dobar odaziv publike. Bilo je to dva puta po deset predstava, dvorana broji 530 sjedećih mjesta, što znači blizu 12.000 posjetitelja kroz dvije godine.
  
Veselimo se da priča ide dalje, bez obzira na gospodarsku situaciju u kojoj smo se našli i da je ovogodišnji odaziv sponzora mnogo manji, dotacije sponzora su manje. Uz nas jesu i Ministarstvo kulture i Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina, ali trebalo je mnogo napora uložiti da se od sponzora namakne novac za organizaciju ovakvoga događaja", kaže Adam Končić.
  
MARTINA KALLE
  
VJESNIK, 10.04.2010.