Glas Slavonije - Hrvatsko pjesništvo objavljeno u Meksiku

IZBOR DESETERO SUVREMENIH PJESNIKA
  
Izbor pjesama desetero suvremenih hrvatskih pjesnika - “Bajo la ceniza del antiguo fuego: Poesía de Croacia”, koje je izabrala i prevela hispanistica Željka Lovrenčić, objavljen je u Meksiku, izvijestilo je Društvo hrvatskih književnika. Knjigu je objavila nakladnička kuća La Zonámbula iz Guadalajare, a uredništvo potpisuje meksički pjesnik i sveučilišni profesor književnosti Jorge Orendáin. Predgovor knjizi napisao je Davor Šalat, a naslov zbirka nosi po pjesmi Ante Stamaća “Pod pepelom davne vatre”.
   
U knjizi je zastupljeno po pet pjesnikinja i pjesnika s po deset pjesama: Diana Burazer, Ružica Cindori, Lana Derkač, Dunja Detoni-Dujmić, Diana Rosandić te Luko Paljetak, Delimir Rešicki, Joja Ricov, Ante Stamać i Borben Vladović. Knjiga je objavljena uz potporu hrvatskog Ministarstva kulture.

Nakon uspjeha hrvatskih književnika u Čileu, gdje su na portalu čileanske književne udruge Letras de Chile do sada objavljeni radovi trinaestorice naših autora, sada će se hrvatska poezija moći čitati i u Meksiku.
 
La Zonámbula je u prijevodu Željke Lovrenčić objavila 2008. knjigu Lane Derkač i Davora Šalata “Murmullo sobre el asfalto” koja je potaknula uspješnu suradnju.
 
Hispanistica Željka Lovrenčić do sada je objavila osam knjiga prijevoda na španjolskome jeziku, od toga šest u inozemstvu (Čile, Meksiko, Španjolska, Bolivija). (Hina)
 
GLAS SLAVONIJE, 15.07.2010