U susret 50. međunarodnomu dječjem festivalu u Šibeniku

STIŽU JEŽURKA JEŽIĆ, MALI PRINC, ORAŠAR...
    
 
Na jubilarnom 50. međunarodnome dječjem festivalu koji će se od 19. lipnja do 4. srpnja održati u Šibeniku, izvest će se više od 130 različitih programa u kojima će sudjelovati više od 1800 sudionika iz cijeloga svijeta. Rekao je to Dragan Zlatović, ravnatelj Hrvatskoga kazališta u Šibeniku, na sjednici Festivalskog vijeća, kojoj su osim članova Vijeća nazočili čelnici grada i županije Ante Županović i Goran Pauk, te pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan. Ovogodišnje festivalsko izdanje stajat će oko 2,8 milijuna kuna, a zasad je poznat izvor 2,450 milijuna kuna.
  
Poznati su i programi za koje su se odlučili festivalski urednici. Inozemni program ove je godine zanimljivo i prigodno skrojen. Na festival je pozvano osam ansambla čija su gostovanja iz prijašnjih godina bila posebice zapažena. Prema riječima voditeljice toga programa Jasenke Ramljak, u Šibenik će tako ponovno doći ansambl "Oplasteatro" iz Italije, Teater Grupen Batina iz Danske, Vaskakas Babszinhaz iz Mađarske, Teatar animacije iz Poljske, Plesni forum iz Slovenije, Sirea film iz Albanije, plesna skupina Inis Eagla School of Irish Dancing iz Irske i kazalište Sun Ergos iz Kanade. Ukratko, najbolje od najboljega.
 
Dubravko Jelačić Bužimski, urednik Dramskog programa, teška srca se odlučio za samo četiri predstave koje će se predstaviti u službenom dijelu festivala. Izbor je bio bogat, ističe urednik koji će u Šibenik dovesti zagrebačko kazalište "Malu scenu" s predstavom "Ana i Mia", Kazalište Virovitica s "Malim princom", Gradsko kazalište Trešnja s "Ne, prijatelj" i Gradsko kazalište Žar ptica s "Bilo jednom jedno vrijeme".
 
Jakša Fiamengo, urednik Lutkarskoga programa, imao je očito puno teži zadatak jer iz prošlogodišnje produkcije i nije bilo previše predstava koje su odskakale pa se umjesto za četiri odlučio tek za tri: "Ježevu kućicu" u izvedbi Zagrebačkoga kazališta lutaka, "Matovilku" u izvedbi Kazališta lutaka Zadar, dok će Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvesti "Petra Pana Zgubidana".
 
Za izvedbu posebnog scenskog programa "Memmmento na 1958." zaduženo je Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, isto ono s čijom je predstavom prije pola stoljeća šibenski MDF otvoren. Riječ je o predstavi "Zeko, Zriko i Janje".
 
Snježana Abramović, urednica Glazbeno-scenskog programa, odlučila se za izvedbu baleta "Ščelkunčik" u izvedbi nezavisne umjetničke radionice. Program tradicijske kulture "Otoče, volim te" skrojio je Vidoslav Bagur. Samo u jednoj večeri nastupit će 13 ansambala.
 
Nera Gojanović, urednica Glazbenog i glazbeno-scenskog programa, odabrala je mlade talente iz Hrvatske i Crne Gore koji će se predstaviti na jubilarnom festivalu, a specijalni gost bit će Filip Merčep, hrvatski predstavnik na 15. eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika u Beču.
 
Književni program koji uređuje Grozdana Cvitan ove je godine u znaku četiri Sanje - Sanje Pilić, Sanje Lovrenčić, Sanje Polak i Sanje Rešček. Osim za Četiri Sanje, urednica se odlučila i za izvedbu predstave "More iz ormara" autora Jakše Fiamenga. Grozdana Cvitan ujedno je i autorica monografije o prvih 50 festivalskih godina. Monografija će biti gotova do početka festivala.
 
Likovni program i ove godine uređuje Iva Körbler koja u Šibenik dovodi izložbu Ante Kuduza. Željko Šturlić, dugogodišnji je urednik zapaženoga Filmskog programa, najavio je 12 filmskih projekcija i dječje filmske radionice, filmsku tribinu kao hommage Anti Babaji, te produkciju filmskih radionica. Radionički program ove će godine imati 14 radionica, najavila je urednica Zdenka Bilušić, a program na trgovima i ulicama koji vodi Ante Pulić i ove će godine biti iznimno bogat. U tom programu Šibenčani željno iščekuju dolazak predstavnika festivala Busker iz Skoplja. Za raznovrsni Noćni program pobrinuo se Željko Koloper.
 
Jubilarni festival čijem će svečanom otvorenju, kako je najavio Dragan Zlatović, nazočiti predsjednik RH Ivo Josipović, otvorit će se posebnim programom u produkciji šibenske kazališne kuće koji nosi naslov Buratino. Riječ je o Tolstojevu tekstu koji je za ovu prigodu adaptirala Marijana Nola, režija je povjerena Nini Kleflin, a glazba Neni Belanu.
 
Video zid u luci
 
Ovogodišnje festivalsko izdanje na najbolji način rekapitulira festival u njegovih 50 godina trajanja. Ne znam da je ikada u dosadašnjoj povijesti festivalski program bio tako bogat, raznovrstan, edukativan i sadržajan. Festival i ove godine silno afirimira ulogu djece i programe za djecu, izjavio je Srećko Šestan. Svečanost otvorenja jubilarnoga MDF-a prvi će se put moći pratiti i sa šibenske rive. Naime, u akvatoriju šibenske luke postavit će se golemi video zid, tako da svi oni koji neće imati ulaznice za Ljetnu pozornicu moći uživo pratiti sva zbivanja. Video zid u Šibeniku će biti instaliran tri dana. Dodajmo i to da osim mografije o 50 festivalskih godina pod naslovom "Godišnje doba radosti" koju autorski potpisuje Grozdana Cvitan, a likovni i grafički urednik je Daniel Srdarev, Festival u suradnji s HTV-om radi na dokumentarcu o povijesti festivala. Željko Šturlić pak priprema dvostruko izdanje DVD-a o svim dosadašnjim filmskim radionicama.
 
JADRANKA KLISOVIĆ
 
 
VJESNIK, 03.05.2010.