Počele 61. dubrovačke ljetne igre

ISKORAK U NOVO VRIJEME
 
Dubrovnik je od subote na večer po 61. put prepušten glumcima i drugim umjetnicima, uz zvuke Himne slobodi podignut je barjak Libertas na Orlandov stup gdje će vijoriti sve do 25. kolovoza, kada tradicionalno bude spušten, a još jedne Dubrovačke ljetne igre zaključene i u očekivanju konačnoga suda domaćega puka i vazda prisutne kritike.
 
Ovogodišnjim je ceremonijalom, naime, učinjen iskorak iz onoga tradicionalnoga, štoviše učinjen je i korak više, te je svečanost protekla bez kneza i senatura, bez folklornoga ansambla Linđo, a ključevi od Grada i bandijera predani su glumcima iz puka, s tribina, odakle je dopro i onaj glasoviti poziv "Neka uđu! ".
 
Iskorak iz tradicije na prostoru ispred Crkve sv. Vlaha, a scenarij otvorenja potpisao je dramatičar i romanopisac Tomislav Zajec, bila je prpošna pastorala, mladost u bijelome stvorila je ugođaj optimizma, glumci renomirani i oni koji su na putu to postati iz obilja letaka govorili su citate iz djela ovogodišnjega repertoara Igara.
 
Scenarij je, naime, prisjetimo li se najave autora, i zamišljen u pastoralnom i svevremenskom duhu Ivana Gundulića, Mavre Vetranovića i ostalih, više ili manje znanih, hrvatskih pjesnika iz 15. i 16. stoljeća.
 
Početak festivalskoga slavlja odrađen je u odličnom ozračju prepunoga Grada i u nazočnosti uglednih gostiju, među kojima i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i slovenskoga mu kolege Danila Turka.
 
Nastupili su Festivalski dramski ansambl i studenti svih godina Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, za glazbeni dio programa bio je zadužen maestro Ivan Repušić, koji je ravnao Zagrebačkom filharmonijom, te Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić, Dubrovačkim komornim zborom te Zborom Libertas koji su izveli poznati stavak "O Fortuna" iz kantate Carmina burana. A potonje je dubrovačka publika još noć uoči otvaranja, na glavnome pokusu, ispratila ovacijama i sjećanjem na maestra Vjekoslava Šuteja. Neprocjenjivo značenje kulture odnosno obrazovanja i znanstvenih institucija izdvojio je u svom govoru dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je, kako to tradicija nalaže, Igre proglasio otvorenim.
  
"Trebamo razviti naše visokoobrazovne i znanstvene institucije, trebamo "otvoriti" našu kulturu, umrežiti kulturne ustanove i unutar nas samih i zajedno s našim prijateljima iz Hrvatske i svijeta. Trebamo kulturu "otvoriti" i svijetu, ali i nama samima.
 
Da bismo u tome uspjeli, trebamo olakšati i omogućiti školovanje našoj djeci, i u Dubrovniku, stvarajući visokoobrazovne studije, specijalističke programe i umjetničke akademije, ali i u Hrvatskoj i u svijetu, rukovodeći se načelom da ni jednom našem djetetu visoka škola ne smije biti nedostupna, gdjegod studirao.
 
Dubrovnik i Hrvatska trebaju biti kao roditelj. Roditelj, koji neće štedjeti na njihovim stipendijama, ali koji će i bdjeti nad njihovim studiranjem, forsirati kreativne i uspješne, ali i pokušavati "vratiti" nestašne, jer to interesira cijeli Grad" - poručio je, uz ostalo, dubrovački gradonačelnik dodavši i to da je "Grad kao i čovjek - vrijedi ne onoliko koliko ima novca nego onoliko koliko u sebi ima plemenitosti i vještine".
 
Podsjetimo, od premijernih naslova ovo ljeto publiku očekuje praizvedba drame "Spašeni" (31. srpnja) Tomislava Zajeca u režiji Franke Perković te Gogoljevo djelo "Revizor" (21. kolovoza) u režiji slovenskog redatelja Jerneja Lorencija. Na početku glazbenog dijela programa je kantata "Carmina burana", posvećena nedavno preminulom maestru Vjekoslavu Šuteju.
 
Više od 2000 umjetnika
 
Do 25. kolovoza na desetak scenskih i ambijentalnih prostora renesansnoga Dubrovnika bit će održano više od sedamdeset dramskih, glazbenih, plesnih i opernih izvedbi te izložaba, a u čemu će sudjelovati više od dvije tisuće umjetnika iz cijeloga svijeta.
 
KATARINA BULIĆ
 
VJESNIK, 12.07.2010.