Osijek
VARDARČANI ČUVAJU NARODNU KULTURU

U Etno kući i školskom muzeju čuvaju zavičajnu zbirku od petsto predmeta
Objavljeno 8. veljače, 2024.

Općina Bilje uistinu se ima čime pohvaliti. Među brojnim turističkim, prirodnim i kulturnim atrakcijama je i vardaračka Etno kuća i školski muzej. Zahvaljujući potporama Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske provedeni su prošle godine radovi na tom objektu. Naime, restaurirani su pojedini komadi etnografske zbirke koji su u vlasništvu Kulturno-umjetničkog društva Vardarac te je provedena fumigacija.



Etnografska zbirka koja se sastoji od gotovo pet stotina predmeta predstavlja bogatu i raznoliku narodnu kulturu Vardarca i okolice. Nakon što je obavljena višemjesečna kategorizacija, Kulturno-umjetničko društvo Vardarac podnijelo je zahtjev Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske te je ono, krajem studenog 2021., zbirku uvrstilo na listu kulturnog dobra. Time je omogućeno i prijavljivanje za potpore za razne konzervatorske radove.

“Smatramo važnim da zbirku koju su nam povjerili Vardarčani, i koja se konstantno širi, što dulje očuvamo za nadolazeće generacije. Krajem prošle godine podnijeli smo zahtjev za fumigaciju i restauriranje. Na oba nam je odobrena potpora, tako smo u ljetnim mjesecima zatvorili Etno kuću i odradili što je trebalo. U prvom je krugu restaurirano devet predmeta, ali najesen smo se javili na natječaj za restauriranje ostalih predmeta”, prisjeća se Žolt Micheli, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Vardarac.

Nekadašnji inicijatori skupljanja zbirke bili su dr. Károly Lábadi i Klára Kedves Lábadiné, uz čiju je pomoć 2008. godine otvorena prva zavičajna zbirka. Zatim, kada je DZMH 2011. godine krenuo u obnovu dotrajale zgrade bivše škole, odmah se rodila ideja da se ovdje uredi etnografska zbirka. U međuvremenu, zbirka se stalno širila i tijekom renoviranja zgrade spasili su i školski pribor i namještaj. Tako su 2015. godine dvije bivše učionice već bile popunjene za svečanu primopredaju obnovljene zgrade, u jednoj su učionici smjestili izložbu starih školskih predmeta.

Također, nakon toga nastavljeno je renoviranje: izgrađeni su zahodi, uređen je okoliš te dvorište i nastavnički stan, stvoreni su i novi izložbeni prostori i kuhinja. D. Pejić
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike