Otvoren 29. Sa(n)jam knjige u Istri

24.11.2023.

14:22

Autor: M.M./HRT/Hina

Otvoren 29. Sa(n)jam knjige u Istri
Otvoren 29. Sa(n)jam knjige u Istri
Foto: Sasa Miljevic / Pixsell

Jedan od najvećih autora stripa na svijetu Milo Manara svečano je u Puli otvorio 29. izdanje Sajma knjige u Istri u čijem prodajnom dijelu posjetitelje očekuje više od 20 tisuća naslova 300 izdavača, dok su popusti od 20 do 70 posto.

Sajam i ove godine nudi izdanja velikih izdavača koje već svi prepoznaju i traže, a poseban je naglasak na malim izdavačima, koji kao i svake godine imaju važno mjesto na pulskom Sajmu dok je scena jaka u svim segmentima, od dječje knjige preko publicistike do romana, a tijekom deset sajamskih dana, sve do 3. prosinca, na stotinjak programa Pulskog festivala knjiga i autora sudjelovat će više od 250 gostiju iz Hrvatske i inozemstva.

- Sretan sam i počašćen biti na ovom cijenjenom sajmu. Ovo je sajam knjige, a ja sam stripaš, crtam stripove. Odati priznanje stripu na ovakvoj manifestaciji od iznimne je važnosti i zato hvala organizatoru, poručio je Manara otvarajući sajam.

Izaslanica ministrice kulture i medija Nevena Tudor Perković istaknula je kako se stavljajući strip kao glavnu temu sajma "Život u oblacima" pružila svima prilika družiti se s istinskim velikanima stripa.

- Strip se kao umjetnička forma obično smatra djelom popularne masovne kulture ili formom koja je najbliža i namijenjena djeci i često se zanemaruju njegove veze s vizualnom umjetnošću s filmom animacijom te glazbom i dizajnom, rekla je Tudor Perković dodavši da je postavljanje stripa u širi kulturni kontekst iznimno dragocjeno jer "otvara nove puteve u istraživanju ove umjetnosti". Stoga, istaknula je, "s velikim zadovoljstvom svjedočimo jačanju strip scene te povećanju interesa čitatelje za ovu vrstu umjetnosti".

- Sukladno ovogodišnjoj temi naglasak je prvenstveno na stripu gdje je izloženo petnaestak hrvatskih i regionalnih izdavača stripa, a među autorima to su stripovi brojnih autora - od slavnoga Mila Manare sve do mladih samostalnih hrvatskih umjetnika. Zato smo okupili veliki broj regionalnih izdavača, poručila je direktorica sajma Magdalena Vodopija.

Napomenule je da će na sajmu biti i štand talijanskih nakladnika sa šestotinjak naslova za djecu i odrasle, štand izdavača iz Srbije na kojemu će se s više od 300 novih naslova predstaviti 40-ak nakladnika od klasika, preko stripa do publicistike.

Ovogodišnji je sajam, podsjetila je, posvećen profesoru Miroslavu Bertoši, zasigurno najvećem povjesničaru Istre, a u prvom ovogodišnjem programu bit će predstavljena njegova knjiga "Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći" koju je postumno objavila Hrvatska sveučilišna naklada.

Prvi dan Sajma obilježit će i predstavljanje novoga romana Kristiana Novaka "Slučaj vlastite pogibelji" u izdanju nakladnika OceanMore, koji, kako je najavila "željno očekuje cijela Hrvatska".

Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica rekao je da je sajam "duboko ukorijenjen u svoju zajednicu, a ima vrlo visoko izražene estetske kriterije i nikad nije išao niz dlaku i zato je iznimno cijenjen", dok je pulski gradonačelnik Filip Zoričić izrazio zadovoljstvo jer je sajam posvećen najvećem istarskom profesoru Miroslavu Bertoši koji je u svojim zapisima ostavio zaista vječni trag ovoga grada, prostora i zavičaja u kojem živimo. Temu "Život u oblacima" ocijenio je iznimno intrigantnom jer se, kako je rekao, "često pitamo je li bolje živjeti u oblacima ili čvrsto na zemlji".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!