Za knjižnicu i crkvu u Jelsi - 650 tisuća kn

Stanovnici Jelse su sa zadovoljstvom primili vijest da je Ministarstvo kulture za dovršavanje radova na Domu kulture, gdje se, prema prijašnjim najavama, još lani iz privremenog smještaja trebala preseliti Općinska knjižnica i čitaonica, odobrilo 400 tisuća kuna. Istodobno veseli i to što će za daljnje obnoviteljske radove na župnoj crkvi Uznesenja Marijina na nebo s iste adrese biti dostupno 250 tisuća kuna. 
  
- Ministarstvo kulture je i prije dodjeljivalo novac za obnovu crkve Tvrđave u Vrboskoj, fumigaciju, te izradu idejnog rješenja i snimke postojećeg stanja Vinogradarske zbirke u Pitvama, ali i druge projekte u kulturi koji su se realizirali na području općine Jelsa.
  
Naravno da je i u sadašnjim trenutku svaka kuna dobrodošla jer će obnova crkve biti nastavljena, a s pridruženim sredstvima iz općinskog proračuna značajno će se urediti interijer Doma kulture, pa bi nam preostalo jedino još opremanje i preseljenje knjižnice u nove prostorije – kazao je općinski načelnik Ivo Milatić.
 
A Općinska knjižnica i čitaonica (1868.), sljednica najstarije hrvatske narodne čitaonice na dalmatinskim otocima, uspješno se oporavlja nakon tragičnog požara iz 2003. godine.
 
Ona je najvrjedniji kulturni spomenik na području Jelse i svakako zaslužuje da u novim uvjetima, tj. nakon preseljenja, prema zamisli njezine ravnateljice Marije Plantarič-Huljić, u pravom smislu riječi postane jedan iznimno moderan multimedijalni kulturni i informativni centar, što će biti od velikog značenja ne samo za domicilno stanovništvo, nego i brojne turiste koji tradicionalno posjećuju otok Hvar.
 
MIRKO CRNČEVIĆ / EPEHA
 
SLOBODNA DALMACIJA, 26.03.2010.