Nagrade - 20. festival Marulićevi dani 2010.

PO TRI NAGRADE ZAGREBAČKOM PENTAGRAMU I BALONU
  
Dana 28. travnja 2010. spušteni su zastori na jubilarno dvadeseto izdanje Marulićevih dana - Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta na kojemu je, u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta Split i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, od 21. travnja izvedeno devet hrvatskih predstava u produkciji nacionalnih kazališta iz Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita. Stručni ocjenjivački sud u sastavu: redateljica Aida Bukvić, kostimografkinja Danica Dedijer, glumac Ratko Glavina, književnik Luko Paljetak i redatelj Georgij Paro radio je bez predsjedavajućeg i sve je odluke donio jednoglasno.
  
Najboljim ostvarenjima i autorima dodijeljene su nagrade Marul u devet kategorija, a najboljom predstavom ocjenjivački je sud proglasio Zagrebački pentagram Zagrebačkoga kazališta mladih. Paolo Magelli za tu je predstavu dobio nagradu za najbolju režiju, a Željka Udovičić za dramaturšku obradu. Žiri u obrazloženju navodi da se ta predstava u izvedbi ZKM-a odlikuje stilski ujednačenom igrom motivirana i nadahnuta ansambla, kao i visoko profesionalnim doprinosima svih ostalih autora predstave, tvoreći cjelinu koja govori o našoj suvremenoj stvarnosti. U obrazloženju nagrade Marul za najbolju režiju naglašava se da je Magelli sjedinio pet, za tu svrhu naručenih, suvremenih tekstova petero hrvatskih dramskih pisaca - Filip Šovagović, Igor Rajki, Nina Mitrović, Damir Karakaš i Ivan Vidić, što je ansamblu ZKM-a omogućilo da ostvari značenjski višeslojnu kazališnu predstavu.
  
Drama Fragile osječkoga HNK-a dobila je dva Marula: za najbolji izvedeni dramski tekst Tene Štivičić i kostimografiju Đenise Pecotić. Nagrade za najbolje glumačke izvedbe dobili su: Ljubomir Kerekeš za ulogu Štijefa u Krležinu Kraljevu zagrebačkoga HNK-a, Jelena Lopatić za ulogu u drami Crnac Tatjane Gromača u izvedbi riječkoga HNK-a, Marina Nemet za ulogu Ruže u Alabami Davora Špišića zagrebačkog kazališta Gavelle, te Vilim Matula za ulogu u predstavi Balon Mate Matišića u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba. Matišićev Balon dobio je i nagradu publike kao najbolja predstava, a Krešimir Mikić koji igra u toj predstavi ostvario je najbolju ulogu prema odluci čitatelja splitskog dnevnika Slobodne Dalmacije. Zoran Mihanović i Vesna Režić dobitnici su Marula za oblikovanje svjetla i scenografiju u drami Prije sna Lade Kaštelan domaćina festivala - splitskoga HNK-a. Autor najbolje scenske glazbe je Davor Bobić u Kraljevu zagrebačkoga HNK-a.
 
Od ove godine nagrade Marul su i novčane, za što je Grad Split osigurao 51.000 kuna. Na svečanosti dodjele nagrada publici su se obratili intendant splitskoga HNK-a Milan Štrljić i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, koji je, između ostaloga, istaknuo kako želi da i 21. Marulićevi dani budu u organizaciji današnjeg intendanta.
  
Na koncu Festivala odigrana je i izvan konkurencijska predstava Škrtičina Marijane Nola u režiji Zorana Mužića i izvedbi šibenskoga HNK-a. To je ujedno bio posljednji program na ovogodišnjim Marulićevim danima, koji je u natjecateljskom dijelu festivala ponudio devet dobro posjećenih i kvalitetnih predstava u izboru Nenni Delmestre.
 
MLADEN VUKOVIĆ
 
VIJENAC, 06.05.2010.