mel

Ministarstvo kulture i medija Gradu Trilju odobrilo sredstva za tri projektne prijave

Autor/ica
Objavljeno: 13 ožujka, 2024
foto

Izvor: Grad Trilj

Ministarstvo kulture i medija donijelo je Odluku kojom su Gradu Trilju odobrena sredstva u iznosu 75.000 eura za tri projektne prijave – za konstruktivnu i građevinsku sanaciju  Ursića mlinica 25.000 eura, za konstruktivnu i građevinsku sanaciju Crkva Gospe od Ružarija u Veliću 30.000 eura i za izradu projektne dokumentacije  Vodospreme (lokva/pojilište) u Veliću 20.000 eura.

Crkva Gospe od Ružarija područna je crkva sela Velić. Starija crkva sagrađena je u XVIII. stoljeću, ali je napuštena i prije gradnje novije crkve. U crkvi se čuva Gospina slika i veliko  srebrno raspelo.

Ursića mlinica, koja se nalazi  na samom izvoru rječice Grab, predstavlja najstariju mlinicu u u našem  kraju. Zbog varijacija u vodostaju, mlinica je podijeljena na dva dijela, ljetnu i zimsku mlinicu, koje su smještene jedna uz drugu. Zimska mlinica opremljena je s tri mlina, dok ljetna mlinica ima dva mlina. Nedaleko od mlinice nalazi se prostorija koja je nekad služila kao boravište za mlinara. S obzirom na svoju dvojnu strukturu, s ljetnim i zimskim mlinom, Ursića mlinica predstavlja jedinstven i značajan primjer za proučavanje različitih tipova mlinica diljem Hrvatske.

Sredstva su odobrena prema prijavi Grada Trlja na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu za programe zaštite i očuvanja na nepokretnim kulturnim dobrima u 2024. godini.

Obnova stare kulturne baštine predstavlja ključan proces očuvanja i revitalizacije povijesno značajnih objekata, tradicija i običaja koji čine temelj kulturnog identiteta svakog područja.

Grad Trilj prepoznaje vrijednosti i koristi koje donosi obnova stare kulturne baštine uključujući očuvanje povijesne i kulturne vrijednosti, poticanje turizma, promicanje lokalnog identiteta i stvaranje ekonomske vrijednosti kroz kulturni turizam.

foto

ferata@ferata.hr
0997370409