Dan otvorenih vrata Iločkih zidina: Ilok postaje nova meka kulturnog turizma

Rekonstrukcija zidina, zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana, koju s gotovo 6.7 milijuna eura sufinancira Europska unija iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020., pozicionira Ilok kao jednu od najatraktivnijih destinacija kulturnog turizma
 Danijel Soldo

Do proljeća se očekuje završetak radova na rekonstrukciji srednjovjekovnih zidina u Iloku, istaknuto je na Danu otvorenih vrata Iločkih zidina. Na prezentaciji ovog iznimno važnog projekta u Kuriji Brnjaković okupilo se više od stotinu građana i uzvanika.

Rekonstrukcija zidina zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku, jedan je od najvećih projekata na istoku Hrvatske, vrijedan je nešto manje od devet milijuna eura, a s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancira ga Europska unija iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

image
Marko Dzavic/

„Zaštitni znak Iloka su zidine koje je izgradio Nikola Iločki, načete zubom vremena trebale su sanaciju koja je započela 2021. i doista sam ponosna što smo došli do samog kraja. Ovaj projekt vrijedan je dodatak turističkoj ponudi grada i vjerujem da će mnogima biti zanimljivo prošetati južnim dijelom zidina ili s kule na sjevernoj strani uživati u pogledu koji puca prema Dunavu“, istaknula je gradonačelnica Iloka Marina Budimir.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić istaknuo je kako će Ilok dovršetkom projekta rekonstrukcije postati jedna od najatraktivnijih destinacija kulturnog turizma ne samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji nego u čitavoj Hrvatskoj.

„Županija potiče obnovu kulturne i povijesne baštine i koristi sve mogućnosti za ulaganja u turističku infrastrukturu što se odražava i na kontinuiranom rastu turističkih rezultata“, rekao je župan.

Važnost ovog projekta za kulturnu baštinu Hrvatske naglasio je i Marko Mikolašević, pročelnik Konzervatorskog odjela u Vukovaru i predstavnik Ministarstva kulture i medija, a što rekonstrukcija znači za lokalnu sredinu, pojasnio je Antonijo Kraljević, predsjednik Uprave Iločkih podruma, koji su uz Franjevački samostan i TZ Vukovarsko-srijemske županije partneri na projektu.

image
Marko Dzavic/

U fokusu održivi turizam

Direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Majda Jakša istaknula je da će dovršetkom ovog iznimno zahtjevnog projekta Ilok dobiti novu atrakciju.

„Time smo zaokružili jednu lijepu turističku priču koju Ilok u konačnici i zaslužuje. Ovaj projekt primjer je kvalitetnog upravljanja destinacijom, naglasak mu je na održivom turizmu za koji smo se opredijelili u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Iznimno me veseli što smo uspjeli sačuvati našu kulturnu baštinu u Iloku za buduće naraštaje“, poručila je Majda Jakša u Kuriji Brnjaković, a samo nekoliko stotina metara dalje u Muzeju grada Iloka u dvorcu Odescalchi najmlađi Iločani zabavili su se na edukativnoj radionici uz Bajkopričalicu Sandru i kustose muzeja.

Ni magla koja je najistočnijem Hrvatskom gradu na Danu otvorenih vrata Iločkih podarila mističan ambijent nije spriječila goste iz Zagreba da obiđu samostan i crkvu sv. Ivana Kapistrana i Muzej grada Iloka i prošeću njegovim središtem. Nisu krili oduševljenje njegovom ljepotom uz najavu ponovnog dolaska na proljeće kada će se obnoviti i zelene površine.

Uoči Dana otvorenih vrata Iločkih zidina u Kuriji Brnjaković na edukaciji o valorizaciji i interpretaciji kulturne baštine zaključeno je kako će Ilok dovršetkom projekta iduće godine postati turistička meka na krajnjem istoku Hrvatske.

image
Marko Dzavic/

I kontinent ima svoj Dubrovnik

Iločke zidine po vrijednosti i važnosti mogu se usporediti s dubrovačkim i stonskim, obrambene kule, polukule, bastioni i spojni zidovi počeli su se graditi u 13. stoljeću, a u 15. stoljeću šire se prema zapadu. Za njihov do danas sačuvani srednjovjekovni oblik zaslužan je Nikola Iločki. Zidine su se nekada protezale u duljini od 1.600 metara, a danas je sačuvano i obnavlja se više od 850 metara. Uz njihovu rekonstrukciju, obnavljaju se i zgrada Žitnice koja će dobiti prezentacijsku dvoranu, stalni galerijski postav, info centar i smještajne kapacitete, Podrumareva kuća posvećena bogatoj vinskoj kulturnoj baštini Iloka te tri krila franjevačkog samostana sv. Ivana Kapistrana.

image
Marko Dzavic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:03