Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrade ulupuh-a

Nagrada za životno djelo keramičarki Boženi Štih Balen

Jurica Mlinarec
26.01.2024.
u 16:56

Održana je godišnja dodjela nagrada ULUPUH-a za najuspješnija ostvarenja u području primijenjenih umjetnosti tijekom 2023. godine

U srijedu, 24. siječnja u 18 sati u Laubi se održala godišnja dodjela nagrada u organizaciji ULUPUH-a čime su se obilježila najuspješnija ostvarenja u području primijenjenih umjetnosti tijekom 2023. godine.  

Dodjela se organizirala povodom 73. godišnjice od osnutka Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske pa je tako ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručila nagrade. 

Nagradu za životno djelo primila je Božena Štih Balen, jedna od najnagrađivanijih i najznačajnijih hrvatskih keramičarki zbog svog dugogodišnjeg doprinosa razvoju keramičke umjetnosti u Republici Hrvatskoj i neusporedivog nasljeđa u području primijenjenih umjetnosti. U proteklih 6 desetljeća izlaže na mnogobrojnih samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, dobitnica je mnogobrojnih priznanja za svoj umjetnički rad, a njeni se radovi nalaze u brojnih hrvatskim muzejima kao i u privatnim zbirkama diljem svijeta.    

Nagradu za najbolji izložbeni projekt primila je Barbara Blasin za izložbu Žene u javnom prostoru: briga za grad. Fotografsku izložbu feministički afirmiranih gradskih urbanih prizora snimanih analognom panoramskog kamerom ULUPUH je nagradio zbog iznimnih dojmova, kao i značajnog doprinosa promišljanju javnog prostora.  

Nagradu za najbolju mladu umjetnicu primila je multimedijska umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija Marina Rajšić, mlada umjetnica čiji se radovi već nalaze u zbirkama MSU-a u Zagrebu te MMSU-a u Rijeci. Umjetnica je nagrađena zbog svog inovativnog i angažiranog umjetničkog rada koji se bavi univerzalnim temama poput dekonstrukcije mitova, odnosa osobne i skupne memorije, te ženskog identiteta kroz elemente vezane uz lokalnu sredinu, te zbog uspješnog korištenja tradicionalnog i inovativnog vizualnog izričaja.  

Nagradu za najbolji izdavački projekt dodijeljena je monografiji Poetika vizualnog kazališta Ivane Bakal koja razmatra dramaturške pretpostavke vizualnoga kazališta te status kostima i kostimografa unutar njega te razlaže evoluciju i dijapazon vlastitih umjetničkih promišljanja vizualnog kazališta. ULUPUH je nagradio autoricu Ivanu Bakal, urednicu Martinu Petranović, te autora grafičkog dizajna monografije Marija Aničića Godišnjom nagradom za najbolji izdavački projekt.   

Nagradu „Zdenka Munk” primila je Darija Alujević, autorica monografije Mila Wod – prva hrvatska kiparica. Kontekstualizirajući djelovanje umjetnica početkom 20. stoljeća, Darija Alujević revitalizira pionirske doprinose prve akademski školovane kiparice. Zbog značajnog doprinosa razumijevanju opusa Mile Wod te zbog kvalitetne monografske i društveno-kulturološke obrade života i djela prve hrvatske kiparice, Studijska sekcija ULUPUH-a uručila je Dariji Alujević Godišnju nagradu „Zdenka Munk”.     

Uz nagrade, ULUPUH je uručio i Priznanje za poseban doprinos ugledu ULUPUH-a Belli Rupena, dugogodišnjoj voditeljici Galerije ULUPUH i Galerije Permanenta. 

ULUPUH je također proglasio Miroslava Gašparovića, Moranu Matković, Igora Kuduza i Dejana Dragosavca Rutu počasnim članovima i članicama ULUPUH-a.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije