Kultura
ODRŽAN POŽEŠKI PLESOKAZ

Sudjelovalo više od 500 plesača iz pet zemalja
Objavljeno 6. ožujka, 2024.
Predsjednica Udruge plesnih umjetnika uručila je Ilijani Lončar nagradu strukovnih udruga

Ove se godine na 23. Požeški plesokaz u organizaciji Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar odazvalo više od 500 plesača, plesnih pedagoga i koreografa iz 44 plesne škole, studija i klubova iz Češke, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Potvrdilo se i ovaj put da je to festival koji uspješno slavi ples u svim pojavnostima, u najčišćem obliku, kroz radost, zajedništvo, sklad, emociju i kreaciju.



- Tijekom protekla dva desetljeća ova manifestacija postala je važan dio kulturne i turističke ponude ne samo Požege nego i cijele Slavonije. S projektom obilježavanja Međunarodnog dana plesa i projektom "Svi na plesnu predstavu", Požeški plesokaz je kontinuiranim, sve kvalitetnijim programima opravdao svoje postojanje i značenje, a postigao je i cilj da se plesna umjetnost decentralizira i zaživi i u manjim gradskim sredinama. Ponosni smo što je Požega ovog vikenda doista bila plesno središte Hrvatske - rekla je je Ilijana Lončar, voditeljica UO Plesne radionice.

Uz domaćine UO Plesna radionica Ilijane Lončar, prvu večer ispunile su polaznice i polaznici Umjetničke škole Fortunat Pintar iz Koprivnice, Glazbena škola Krško - Suvremeni ples iz Slovenije, Umjetnička škola Poreč, Glazbena škola Josipa Hatzea iz Splita, Škola suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba, Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje iz Zagreba, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežice iz Rijeke, Plesni odjel Umetničke škole Franje Lučića iz Velike Gorice, Škola za klasični balet iz Zagreba i Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek suvremenog plesa.

Druga večer bila je rezervirana je za "Večer suvremenog plesa i klasičnog baleta" s 19 koreografija, a potom je 3. ožujka, s istim brojem koreografija na programu završnice bila "Večer show, jazz, hip hop i step plesa". Druga festivalska večer bila je prilika i da predsjednica Udruge plesnih umjetnika Hrvatske Alexandra Madsen uruči Ilijani Lončar posebnu nagradu strukovnih udruga za izuzetan doprinos promicanju suvremenog plesa u Republici Hrvatskoj.

U sva tri festivalska dana u jutarnjim satima bile su organizirane tradicionalne "Happy to meet" plesne radionice u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc i Gimnastičkoj dvorani Sokol, a koje su ove godine pod vodstvom Nike Lilek, renomirane plesne umjetnice, i Virne Hošnjak iz Čakovca. Sve tri festivalske večeri vodila je akademska glumica i pjevačica Ružica Maurus, a kao i svake godine pripremljen je i program dobrodošlice s plesnom predstavom "Olimpijada duše" u izvedbi Mada Dance Company iz Zagreba, koja je dio projekta Svi na plesnu predstavu. Također će se održati Plesokaz Disco Dj Party by Topa u Kazališnoj kavani.

Plesokaz je realiziran uz kontinuiranu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a podršku su pružili i Požeško-slavonska županija, Grad Požega, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije i Turistička zajednica Grada Požege.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

USTANOVA NAMIJENJENA OČUVANJU I VREDNOVANJU NEMATERIJALNE BAŠTINE VIŠKOVA

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

Najčitanije iz rubrike