Apoksiomen u MAS-u

VELIKI BRONČANI KIP OD 30. OŽUJKA U ZADRU

 
Nakon Osijeka, Rijeke, Splita, Zagreba i Firence, veliki brončani kip antičkog Apoksiomena koji je 1996. slučajno pronađen u podmorju otočića Vele Orjule pokraj Lošinja, konačno će biti predstavljen i Zadranima na izložbi "Hrvatski Apoksiomen" koja se 30. ožujka otvara u Muzeju antičkog stakla na Muraju.
 
Kip će već sredinom idućeg tjedna iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu stići u MAS u kojem će biti izložen u velikoj dvorani uz prateću izložbu fotografija i dokumentarnih filmova koji prikazuju Apoksiomenov put od njegova pronalaska i vađenja iz mora 1999. do dugogodišnje restauracije koja je potpuno završena tek 2006. Značajnu ulogu u tim akcijama imali su i zadarski stručnjaci iz Arheološkog muzeja i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.
 
- Jako smo sretni što će Apoksiomen biti izložen u našem muzeju, i to tijekom cijelog ljeta, najvjerojatnije do 30. listopada. Na tomu smo zahvalni Ministarstvu kulture i Hrvatskom restauratorskom zavodu te Gradu Zadru koji će financijski pomoći organizaciju izložbe - kaže ravnatelj MAS-a dr. Ivo Fadić, i te kako svjestan "turističkog potencijala" koji ima Apoksiomen za svako ljetno odredište.
 
Dvometarski brončani kip prikazuje figuru mladog atleta iz antičke Grčke koji nakon natjecanja skida sloj prašine i ulja kojim je bilo namazano njegovo tijelo. Pretpostavlja se da je izrađen u 4. stoljeću prije Krista, a u podmorje Lošinja završio je kao teret s rimskog broda.    I.N. / EPEHA

SLOBODNA DALMACIJA, 17.03.2010.