Predstavljene 40. varaždinske barokne večeri

NJEMAČKA ZEMLJA-PARTNER
 
Jubilarne 40. varaždinske večeri kao zemlju partner imat će Njemačku, a ostvarit će i blisku suradnju sa Samoborskim glazbenim jesenima, koje se održavaju u približno isto vrijeme, najavili su organizatori VBV na tiskovnoj konferenciji održanoj u prostorijama Hrvatskoga društva skladatelja u četvrtak u Zagrebu.
  
Tom prilikom ravnatelji spomenutih glazbenih manifestacija, Davor Bobić (VBV) i Goran Merčep (SGJ) pred okupljenima su potpisali ugovor o suradnji, koji će prema riječima Merčepa pridonijeti da i drugi festivali pokažu slične inicijative i oblike suradnje.
     

                                                                                             FOTO: VJESNIK

           
Na konferenciji su sudjelovali još i njemački veleposlanik Bernd Fischer, pomoćnik ministra kulture RH Srećko Šestan, predsjednica žirija Varaždinskih baroknih večeri Zdenka Weber i zamjenik gradonačelnika Varaždina Slobodan Mikac.
 
Fischer je napomenuo kako su Varaždinske barokne večeri vrlo važan instrument hrvatskog turizma i kako će on učiniti sve da i ove godine dožive velik uspjeh, ali i da se i u Njemačkoj skrene pozornost na tu manifestaciju i na sam grad Varaždin. Također je čestitao listu Vjesnik, koji je i medijski pokrovitelj Varaždinskih baroknih večeri, 70 godina izlaženja.
 
Križevci, dvorac Trakošćan, Lepoglava, Krapina, Prelog i Ludbreg - neka su od mjesta u Hrvatskoj u kojima će se održavati koncerti tijekom Baroknih večeri, a programi u inozemstvu zasad su smješteni u Ptuju i Bratislavi, no očekuje se kako bi se njima trebao pridružiti i jedan njemački grad.
  
Srećko Šestan pozdravlja takvu koncepciju festivala i smatra kako je logično da se Varaždin na takav način otvara zemljama Europe koje također njeguju barok.
 
"Bez obzira na financijsku krizu, izvedbene manifestacije zadržale su svoj standard i ove godine, a Varaždinske barokne večer spadaju u red najznačajnijih nacionalnih festivala", nastavlja Šestan i ističe podatak kako su prvi dan od puštanja ulaznica u prodaju "planulo" njih 300, što je velika brojka za ovakvu manifestaciju.
 
Zamjenik gradonačelnika Varaždina Slobodan Mikac ističe pak ulogu turizma i organizirani dolazak inozemnih gostiju i njihov boravak u gradu za vrijeme festivala. Zdenka Weber kao predsjednica žirija osim atraktivnih glazbenih koncerata, spomenula je kao značajne muzikološke znanstvene skupove koji su bitni za našu muzikološku misao i sve ono što je hrvatsku glazbenu baštinu 18. i 19. stoljeća činilo dijelom europskog kulturnog i glazbenog miljea.
 
Među brojnim izvođačima 40. varaždinskih baroknih večeri organizatori ističu Trio "Symblema", ansambl Flores, baroknoga gitarista Rolfa Lislevanda, engleskog orguljaša Andrewa Bensona Wilsona, hrvatskoga orguljaša Pavla Mašića, vokalni ansambl Singer Pur i mnoge druge.
 
VEDRAN JERBIĆ
  
VJESNIK, 02.07.2010.