Galerija u kojoj je bilo izloženo tisuću djela

ORGANIZIRALI IZLOŽBU U GALERIJI HLEBINE
 
Udruga hlebinskih slikara i kipara naive organizirala je tradicionalnu godišnju izložbu u hlebinskoj Galeriji, organiziranu u sklopu proslave Dana općine.
  
U Galeriji Hlebine izložbi je prisustvovao velik broj gostiju, a ove je godine izložba postala punoljetna. Radi se a 18. izložbi za redom, što je bio dodatan povod za dolazak visokih uzvanika. Tako su osim načelnika Hrvoje Gažija i domaćina Stjepana Pongraca, predsjednika Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, izložbi prisustvovali i mnogi drugi načelnici.
 
 Veliki ljubitelj naive, župan Darko Koren, priznao je da iako ne dolazi iz podravskog dijela županije, hlebinska mu se naiva uvukla pod kožu i postao je njegov veliki zaljubljenik.
 
- Načelnik se požalio kako su Hlebine siromašna općina, a kada vidite ove vrijedne slike hlebinskih majstora naive, onda su u stvari Hlebine najbogatija općina u županiji. Kroz naivu artikuliram neke svoje osjećaje koje kasnije primjenjujem u poslu. Politika i naiva, možda na prvi pogled, nemaju neke dodirne točke, ali ja sam ih sebi pronašao. Kroz naivu se ispoljavaju najvažnije ljudske vrijednosti kao što je poštenje - rječit je bio župan Darko Koren.
  
Izložbu je odabrala i postavila Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica koprivničkog Muzeja.
 
- U proteklih 18 godina na izložbama u ovoj Galeriji sudjelovao je 61 autori izloženo je gotovo tisuću djela. Prvi put ove godine možemo zahvaliti Ministarstvu kulture koje je financiralo godišnju izložbu slikara i kipara naive - rekla je Draženka Jalšić  Ernečić.
 
Drago joj je, kaže, sto su hlebinski naivci shvatili važnost njezinih riječi kada je kazala da izložbu financira Ministarstvo kulture.
  
- Rekla sam im da daju svoja najbolja djela i mislim da je ova izložba Udruge jedna od najboljih do sada - rekla je Jalšić Ernečić.  
    
H. JURČIĆ
 
PODRAVSKI LIST,13.09.2010.