U 2009. godini HNK posjetilo 25 000 ljudi

Nakon brojnih održanih predstava i koncerata klasične glazbe koje je organiziralo Hrvatsko narodno kazalište, na red su došli i neki statistički podaci.
Po svemu sudeći iz onoga što smo mogli vidjeti iz podataka koje su nam ustupili iz HNK Zadar. 2009. Godina bila je iznimno uspješna, bez obzira na krizu.
  
Od sveukupno 110 programa koje je HNK Zadar organiziralo od samog početka prošle godine, pa sve do kraja, posjećenost nije padala ispod 80 posto.
       
Kroz proteklu godinu Hrvatsko narodno kazalište posjetilo je otprilike 25 tisuća posjetitelja, s tim da se kod pojedinih programa, poput izložbi, promocija knjige ili nečeg sličnog kada je   ulaz slobodan, ne može precizno evidentirati broj posjetitelja , pa je sveukupna brojka posjetitelja znatno veća od navedene.
          
Konačno izvješće sa kompletnim podatcima o usporedbi prošle i pretprošle godine bit će gotovo krajem valjače.
           
Što se tiče posjećenosti predstava, kada su gostovanja u pitanju, najposjećenija je zasigurno mjuzikl "Skidajte se do kraja" kada je gostovalo Zagrebačko kazalište "Komedija".
           
Velika dvorana HNK bila je u potpunosti ispunjena posjetiteljima - njih 640.
   
Kada je riječ o domaćoj, odnosno vlastitoj produkciji HNK  Zadar, najposjećenija predstava je bila komedija "Nije bila peta bila je deveta". Tu predstavu pogledalo je 1210 posjetitelja.
      
Da su Zadrani još uvijek ljubitelji onih "zaboravljenih dasaka", potvrđuje i broj pretplatnika. Pretplatničkih ljubitelja dramske sezone je 184, dok ih se 33 pretplatilo na koncertnu sezonu, s tim da se brojka konstantno povećava.
         
Kako bi ostvarili jednak uspjeh i u ovoj godini. HNK Zadar krenuo je sa novim zanimljivim programom kako bi što više posjetitelja privukli u kazalište.
      
Na početku 2010. godine, ponovno su gostovali glumci Zagrebačkog kazališta "Komedija" sa predstavom "Dobri vojak Švejk" koji je napunio kazališnu kuću, nakon koje se odigralo još nekoliko zanimljivih predstava, od kojih je posljednja bila "Škrtičina".
       
Glumci ansambla HNK Zadar trenutno rade na novoj premijeri koju će predstaviti negdje u ožujku, a riječ je o predstavi Kate Kapuralica ili ti ga Stoša od Foše koju je sa popriličnom svotom financiralo Ministarstvo kulture.
              
Sljedeći koji dolaze u goste zadranima su glumci iz Putujuće artističke skupine "Šušur" sa Bola na Braču koji će odigrati predstavu "Bella vita", a i glumci glumačke radionice HNK će tijekom ovih mjeseci ponovno prirediti nešto novo i zanimljivo.
 
IVA PERINČIĆ
      
VOX Glas Zadra, 22.01.2010.