Kultura
MLU: A. MEDULIĆ SCHIAVONE

Povijesni događaj za hrvatsku kulturu
Objavljeno 8. rujna, 2023.
Izložba je realizirana u suradnji s bečkim muzejom Albertina, a partneri su zagrebački Institut za povijest umjetnosti i HAZU

Otvorena u sklopu tradicionalne manifestacije osječkog Muzeja likovnih umjetnosti - Dana grafike, izložba "Andrija Medulić Schiavone - grafički genij manirizma" pruža jedinstvenu priliku posjetiteljima da istraže i urone u više od stotinu grafičkih listova tog važnog, a (osobito u nas) nedovoljno poznatog talijanskog umjetnika hrvatskih korijena iz 16. stoljeća.



Vodeći majstori


Uz prateći katalog-monografiju, ova iznimno važna izložba, čije autorstvo potpisuju dr. sc. Achim Gnann i dr. sc. Milan Pelc, a kustos je Ivan Roth, mag. hist. art., zasigurno će dati nemjerljiv doprinos nacionalnoj i međunarodnoj povijesti umjetnosti. Međunarodni izložbeni projekt realiziran je u suradnji s jednom od najznačajnijih baštinica ostavštine Andrije Medulića Schiavonea, bečkim muzejom Albertinom, a partneri su i zagrebački Institut za povijest umjetnosti te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Izložba je postavljena u povodu 460. obljetnice smrti tog velikog manirističkog slikara i grafičara rođenog na području Zadra, tada pod mletačkom upravom, čiji opus, kazao je dr. sc. Milan Pelc (Institut za povijest umjetnosti), obuhvaća približno 400 djela, od čega više od trećine pripada njegovoj grafičkoj produkciji.

- Katalog njegovih grafika sadrži oko 150 listova, najvećim dijelom bakropisa. Grafike koje je izradio Schiavone do sada su uvijek bile usputni pratitelji izložbi o venecijanskoj ili talijanskoj umjetnosti 16. stoljeća, i ovo je prvi put da se umjetniku posvećuje izložba koja obuhvaća njegov gotovo cjelokupan grafički opus - rekao je dr. sc. Pelc, ocijenivši kako Schiavoneova umjetnost pripada kontekstu stvaralaštva vodećih majstora renesanse i manirizma u tadašnjoj Veneciji i Italiji, kao što su Parmigianino, Tintoretto i Tizian.

Kustos bečke Albertine, dr. sc. Achim Gnann, istaknuo je kako djela koja čine središnji dio osječke izložbe dolaze iz privatne zbirke u Salzburgu, čiji je vlasnik istaknuti njemački slikar i entuzijastični kolekcionar manirističkih grafika Georg Baselitz. Dio građe posuđen je iz nacionalnih baštinskih ustanova poput Muzeja za umjetnost i obrt (Zagreb), Nacionalne i sveučilišne knjižnice (Zagreb), Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Zagreb) te Muzeja i zbirke Baltazara Bogišića (Cavtat), a dio je, pak, pristigao iz istaknutih europskih baštinskih ustanova kao što su Bibliothéque nationale de France (Pariz), Kunsthistorisches Museum (Beč), Albertina (Beč) i Pinacoteca Nazionale (Bologna).

Uistinu veliku izložbu "Andrija Medulić Schiavone - grafički genij manirizma", pripremanu tijekom posljednje tri godine, može se razgledati u Muzeju likovnih umjetnosti do 3. prosinca, a tijekom održavanja planirani su razni popratni događaji - stručna vodstva, radionice, predavanja... Pokrovitelj projekta je Vlada Republike Hrvatske, a supokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek.

- Večeras je grad Osijek duboko i neizbrisivo ucrtan na kulturnu kartu Europe zahvaljujući prije svega Muzeju likovnih umjetnosti i cijelom timu na čelu s ravnateljem Eduardom Hudolinom. Kroz ovu izložbu, koja je na svjetskoj razini, Osijek je uz bok jednom Parizu, Beču i Bologni, što ima iznimno veliku vrijednost. Zbog izložbe očekujemo povećan broj posjetitelja našega grada - kazao je osječki dogradonačelnik Dragan Vulin.

Važan projekt


- Drago nam je i ponosni smo da imamo ovakvu svjetski prepoznatu izložbu, što je uglavnom rezervirano za velike sredine i velike muzeje. Inicijativom, trudom, radom i željom uspjeli smo, dakle, dobiti izložbu s kojom ulazimo na kartu svih onih velikih gradova koji znaju prepoznati te cijene i vole umjetnost. Hvala svima koji su sudjelovali u prilično zahtjevnoj pripremi izložbe i, naravno, pozivam sve ljubitelje umjetnosti i grafike da dođu vidjeti ova specifična i vrlo vrijedna djela pionira umjetničke grafike - riječi su osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

Otvarajući izložbu, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo realizacijom ovog važnog projekta naglasivši kako je riječ o po mnogočemu povijesnom događaju za grad Osijek i Muzej likovnih umjetnosti. Zahvalila je pritom svima koji su iskazali povjerenje osječkom Muzeju i posudili svoja vrijedna djela, te ocijenila kako produkcijski zahtjevne izložbe ovakve vrijednosti mogu doći samo u institucije u kojima postoji dovoljna razina ekspertize i profesionalizma.

- Ne samo zbog vrijednosti izložbe, njezina međunarodnog karaktera te karaktera valorizacije jednog važnog umjetnika kao što je Andrija Medulić Schiavone nego i po činjenici da se odvija u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, ovo je doista povijesni događaj za hrvatsku kulturu. Također, to je dokaz da se ostvaruje politika ravnomjernog regionalnog razvoja u svim segmentima te da imamo stručnjake i ljude s vizijom, koji imaju hrabrosti pokrenuti ovakav projekt - rekla je Obuljen Koržinek.

Danijel Miklić
obuhvaća
CJELOKUPAN

GRAFIČKI

OPUS

Možda ste propustili...

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike