Svečano otvorene 40. varaždinske barokne večeri

Koncertom baroknog ansambla Hofkapele München te Zbora varaždinske katedrale Chorus Angelicus pod ravnanjem Anđelka Igreca, u petak navečer su u Katedrali svečano otvorene 40. varaždinske barokne večeri. Izravni prijenos otvorenja bio je na 1. programu HTV-a. Publika koja je do posljednjeg mjesta ispunila Katedralu slušala je djela C. P. E. Bacha, Vivaldia i Händla.
 
Prije koncerta publici su se obratili varaždinski gradonačelnik dr. Ivan Čehok te njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer. Zemlja partner ovogodišnjem festivalu barokne glazbe je Njemačka, pa će veliki dio koncerata biti posvećen djelima njemačkih skladatelja. Nakon koncerta, u petak navečer na Starom gradu upriličen je vatromet.
 
Do ponedjeljka će se održati koncerti vrhunskih domaćih i stranih ansambala i solista u crkvama i dvorcima u Varaždinu i okolici toga grada.
Varaždinske barokne večeri nastavljaju se u subotu koncertima u Dvorcu Trakošćan u 11 sati te u varaždinskoj katedrali u 19 sati.
  
Pokrovitelji festivala su predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i Ministarstvo kulture RH, a medijski je pokrovitelj list Vjesnik, hrvatski politički dnevnik.
 
K. GUMBAS
  
VJESNIK, 25.09.2010.