PROVEDENA SANACIJA

Završeni radovi na obnovi zgrade pročelja Ličko-senjske županije

P. N.

Foto LSŽ

Foto LSŽ



Nakon dugogodišnje zapuštenosti i dotrajalosti, ovih dana završeni su radovi na sanaciji uličnog pročelja zgrade sjedišta Ličko-senjske županije u Gospiću koje gleda na ulicu dr. Franje Tuđmana.


Zgrada Županije zaštićeno je kulturno dobro RH te je upisana u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ukrašena je bogatom arhitekturom neostilskog izraza što predstavlja važan element u valorizaciji predmetne građevine te važnu okosnicu u ambijentu i slici grada Gospića na koji način se ujedno uljepšala i vizura uže gradske jezgre Gospića.

Vrijednost ugovorenih radova iznosila je 82.861 eura od kojega iznosa je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske osiguralo 53.089,12 eura, dok je preostali potreban iznos od 29.771,88 eura osigurala Ličko-senjska županija iz vlastitih proračunskih sredstava.


Cjelokupno izvođenje radova koje je trajalo približno tri mjeseca provodilo se pod kontrolom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.




Također, treba napomenuti da je proteklih mjeseci uređeno i devastirano parkiralište koje se nalazi u dvorištu zgrade Županije u sklopu kojega je postavljena i punionica za električna vozila, a ujedno su položene nove elektroenergetske i plinovodne instalacija, dok se u ovome trenutku u unutarnjim prostorijama zgrade izvode radovi na ugradnji dizalica topline, na koji način će se postići energetska ušteda što će u konačnici utjecati na smanjenje potrebnih financijskih sredstava na grijanju i hlađenju unutarnjih prostorija zgrade.