Dubrovačko-neretvanska županija predstavljena u Zagrebu kroz izložbu "Europska kultura oblikovana kroz poljoprivredne krajobraze“

Zamjenica župana Marija Vučković sa suradnicima nazočila je danas otvaranju izložbe projekta EucaLand "Europska kultura oblikovana kroz poljoprivredne krajobraze“ u izložbenom prostoru Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.
 
Projekt EucaLand financiran je iz programa Kultura 2007-2013 Europske unije, a zasniva se na istraživanju i predstavljanju kulturnog nasljeđa u poljoprivrednim krajobrazima Europe.
    
Koordiniran je od strane Fakulteta za geografiju Sveučilišta u Cambridge-u, te uključuje više od 40 organizacija iz 20 zemalja. Ciljevi projekta su utvrđivanje nastanka, korištenja i zaštite kulturnog nasljeđa poljoprivrednih krajobraza. Projekt posebno istražuje opis, povijest, klasifikaciju, politiku upravljanja i prostorno planiranje poljoprivrednih krajobraza.
          
Hrvatska, koju u ovom projektu predstavlja Dubrovačko-neretvanska županija, putem Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, jedan je od četiri koorganizatora ovog projekta, a interes Dubrovačko-neretvanske županije za sudjelovanje u projektu EucaLand nastavak je već započetih aktivnosti na evidentiranju, vrednovanju i upravljanju prirodnim i antropogenim krajobrazima na području Dubrovačko-neretvanske županije, te pripremi detaljnih projekata u svrhu očuvanja krajobrazne raznolikosti i prostornih resursa važnih za razvoj poljoprivrede i ruralnog turizma.
      
Sudjelovanje u projektu EucaLand Dubrovačko-neretvanska županija ostvarila je uz stručnu podršku Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije i uz suradnju Ministarstva kulture, Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju, Uprave za zaštitu kulturne baštine i Uprave za zaštitu prirode, te Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu.
   
Prigodom otvaranja izložbe predstavljen je bilten Konavle 2004., kao rezultat rada Međunarodne radionice studenata arhitekture i konzervatora 2004. godine u Konavlima, u suradnji Ministarstva kulture, Dubrovačko-neretvanske županije i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Hrvatskog povjerenstva za UNESCO. 
 
Izložbu "Europska kultura oblikovana kroz poljoprivredne krajobraze“ otvorila je državna tajnica Ministarstva kulture mr. sc. Nina Obuljen.
        
www. edubrovnik.org, 23.02.2010.