Vjesnik - Nove akvizicije Moderne galerije - od Bukovca do Buntaka

MODERNA GALERIJA Noviteti u stalnom postavu

Ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić drži se i dalje svoga stava da postav koji se ne mijenja godinama postaje dosadan svakom, pa i djelatnicima. Među ovogodišnjim novitetima u postavu našla se sada sa sigurnošću atribuirana slika Josipa Račića "Krajolik s potokom" iz 1908. te Kraljevićevo manje platno najvjerojatnije iz 1909.  

I ove je godine izložbeni prostor Moderne galerije u Zagrebu obogaćen netom otkupljenim ili dosad neizloženim radovima iz muzejskoga fundusa s potpisom istaknutih hrvatskih umjetnika. Nove akvizicije i drugi noviteti u stalnom postavu premijerno su predstavljeni publici ovog utorka, kad su posjetitelji s velikim zanimanjem razgledali promjene u postavu izložbe moderne i suvremene umjetnosti jedne od najstarijih hrvatskih muzejskih ustanova. Slike Vlahe Bukovca, Otona Glihe, Željka Hegedušića, Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, Vilka Šeferova, Ivana Picelja i Munira Vejzovića našle su svoje mjesto među brojnim novim akvizicijama kojih ove godine ima znatno više nego proteklih.
 
Djela koja su obogatila stalni postav Moderne galerije omogućili su prvenstveno donatori, nasljednici ili sami umjetnici. Druga su pak djela otkupljena sredstvima koje je osiguralo Ministarstvo kulture i sponzori, a neka su dana na posudbu. Moderna galerija u proteklom je razdoblju otkupila umjetnine Ksenije Kantoci, Dušana Džamonje, Vilka Šeferova, Željka Hegedušića, Louisa Fachata, Otona Glihe i Lea Juneka, dok su umjetnici Vladimir Blažanović, Kruno Bošnjak, Tomislav Buntak, Vasilije Jordan, Zlatko Keser, Tihomir Lončar, Damir Mataušić, Matko Mijić, Tomislav Ostoja, Dimitrije Popović, Davorin Radić, Đuro Seder, Dalibor Stošić, Munir Vejzović, Goran Vranić i Josip Zanki darovali svoja djela.
 
Ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić drži se i dalje svoga stava da postav koji se ne mijenja godinama postaje dosadan svakom, pa i samim djelatnicima. Među ovogodišnjim novitetima u postavu našla se sada sa sigurnošću atribuirana slika Josipa Račića "Krajolik s potokom" iz 1908. koja je imala svoju posebnu prezentaciju prošle godine u ožujku u Studiju Račić. Nakon polemika je li to doista Račićeva slika, čini se da je sumnjama došao kraj - Račićev pejzaž svoje je mjesto našao u postavu Moderne galerije uz druga djela tog autora.
 
Ravnateljica Moderne galerije smatra kako je svako djelo umjetnika malih opusa kakav je Račićev dragocjeno. Svakako, u tu se kategoriju ubrajaju i djela Miroslava Kraljevića, jednog od najvećih i najutjecajnijih hrvatskih umjetnika ikada. U Modernoj galeriji ponosni su što su ove godine obogatili svoju zbirku još jednom formatom manjom Kraljevićevim slikom što ju je umjetnik naslikao najvjerojatnije 1909. godine prilikom jednog od svojih posjeta domovini, a predstavlja tetu Lujku za pijaninom, već poznatu iz nekih njegovih drugih djela. I Račićevu i Kraljevićevu sliku njihov je vlasnik dao Modernoj galeriji na dugotrajnu posudbu, a to je učinio i vlasnik Bukovčeva djela "Žena sa zlatnom kosom". Za upotpunjavanje postava Moderna galerija otkupila je i portret "Dječak" Vilka Šeferova iz 1937. godine, među ostalim.
 
Uz nove akvizicije, u stalni postav koji broji 760 djela ušli su i neki radovi iz bogatog fundusa te muzejske institucije koji nisu bili izloženi. "Žena u naslonjaču" Jurja Plančića, "Zima" Gabrijela Jurkića, "Jesen" Zlatka Šulentića i dvije kompozicije Ivana Picelja iz 1951. godine samo su neka od djela kojima je osvježen stalni postav, a dio su fundusa od gotovo deset tisuća predmeta.
 
ROMINA PERITZ
 
 
VJESNIK,17.07.2010.