Kultura

otvorena do 12. prosinca

U Gradskoj loži otvorena izložba Miljenka Domijana „Od oka k srcu - Biljezi sjećanja“

U Gradskoj loži otvorena izložba Miljenka Domijana „Od oka k srcu - Biljezi sjećanja“
NMZ

U utorak 28. studenog 2023. u Gradskoj loži otvorena je izložba fotografija i crteža Miljenka Domijana „Od oka k srcu - Biljezi sjećanja“.

Miljenko Domijan cijeli je svoj radni vijek posvetio zaštiti i obnovi zadarske i hrvatske kulturne baštine u cjelini, obnašajući dužnosti ravnatelja Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zadru, a zatim i glavnog konzervatora Republike Hrvatske.

Bio je i pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturne baštine i predsjednik Nacionalne komisije ICOMOS-a.

Za svoj je rad nagrađen brojnim nagradama i priznanjima među kojima su i odlikovanje Republike Hrvatske Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, talijanska državna nagrada Pasquale Rotondi, Godišnja nagrada Ministarstva kulture Vicko Andrić, Nagrada Europa Nostra, Nagrada Dubrovnika, Nagrada za životno djelo Zadarske županije, Godišnja nagrada HAZU u domeni likovnih umjetnosti za očuvanje hrvatske kulturne baštine, Nagrada Ministarstva kulture Vicko Andrić za životno djelo i niz drugih.

Na otvorenju izložbe govorio je Abdulah Seferović „nadahnuti zadarski slikopisni kroničar“ kako ga je nazvao autor Miljenko Domijan.

Novinar i publicist Seferović zaljubljenik je u grad i dobitnik brojnih priznanja za svoj rad o Zadru, njegovoj povijesti i sadašnjosti. Autor je kapitalne knjige o zadarskoj fotografiji „Photographia Iadertina“ te brojnih članaka i publikacija o zadarskim kulturnim temama.

O izložbi je govorio i akademik Nikola Bašić, arhitekt i urbanist koji je svojim djelom ostavio upečatljiv trag ne samo u Zadru, već i u Hrvatskoj. Za svoj je rad primio mnogobrojne domaće i međunarodne nagrade, a za Morske orgulje, urbanu instalaciju kojom je oblikovan jedinstveni javni urbani prostor u Zadru, nagrađen je „European Prize of Urban Public Space“.

Izložba traje do 12. prosinca, a osim u Loži postavljena je i u prizemlju Kneževe palače. Ulaz je besplatan.


Reci što misliš!