Bačić i Obuljen Koržinek obišli radove na obnovi kulturne baštine

24.02.2023.

Zadnja izmjena 19:38

Autor: Hina/I.B.

Ministri Bačić i Obuljen Koržinek obišli kulturne ustanove na Gornjem gradu
Ministri Bačić i Obuljen Koržinek obišli kulturne ustanove na Gornjem gradu
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ministri Branko Bačić i Nina Obuljen Koržinek obišli su u petak radove na obnovi građevina kulturne baštine na zagrebačkom Gornjem gradu i nakon toga izrazili zadovoljstvo stanjem i dinamikom radova. Umjesto predviđenih 300 - konzervatorsko-restauratorski radovi u Državnom arhivu - traju čak 1.700 sati. Uz zidne oslike, radove otežavaju i arheološka otkrića. Radovi traju od rujna prošle godine, uz 8 milijuna eura za konstrukcijsku obnovu, novim ugovorom iz Nacionalnog plana i otpornosti s 40 milijuna kuna - 2025. otvaraju vrata.


Ministri su se susreli s predstavnicima projektanta i izvođača radova te ravnateljima Državnog arhiva u Zagrebu, Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti, Atelijera Meštrović i Hrvatskog povijesnog muzeja.

Prethodno su sudjelovali na Koordinacijskom sastanku provedbenih tijela Fonda solidarnosti Europske unije.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je da su se uvjerili kako su radovi složeni i da traže dodatni angažman konzervatora, također da su oštećenja na objektima velika, vrijeme kratko, a očekivanja Vlade velika.

- Iznimno smo zadovoljni stanjem i kvalitetom radova i zahvalni smo svima koji sudjeluju na njoj, kazao je i izrazio nadu da će sve biti realizirano na vrijeme i po planovima.

- Konstrukcijska obnova nije kraj, nego prolazna etapa do konačne obnove, dodao je.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je da je zadovoljna dinamikom radova i kazala da se radi o zahtjevnim građevinama kulturne baštine na kojima se često pronalaze nova nalazišta i elementi baštine.

Oni zahtijevaju dodatni angažman konzervatora, ali se javljaju i novi strukturni problemi zbog progresivnih šteta na objektima.

- U cjelini, vjerujem da će se sve realizirati do 30. lipnja, kazala je.

Naglasila je da se obnovom nove lokacije Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Demetrovoj 18 i nove lokacije Hrvatskog povijesnog muzeja u parku Grič, nekadašnja zgrade Hidrometeorološkog zavoda, rješavaju tridesetogodišnji problemi pronalaska adekvatnog prostora nacionalnim muzejskim institucijama.

Ukupno je na Gornjem gradu 20 gradilišta koja se obnavljaju preko Ministarstva kulture i medija i dvije koja se obavljaju preko Grada Zagreba.

Ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar kazala je da Muzej izlazi iz 175 godina dugog problema s prostorom i da su osigurali sebi daljnje djelovanje s dvije lokacije na gornjem Gradu.

Kazala je da je iznenađena brojnim nalazima koji su se pojavljivali tijekom konstrukcijskih radova, te da će se sačuvati sve ono što vrijedi.

- Postupa se izuzetno oprezno, a paralelno radimo na koncepciji stalnog postava, isitče.

Ravnatelj Državnog arhiva u Zagrebu Darko Rubčić također je kazao da brzinu obnove otežavaju arheološka nalazišta u dvorištu zgrade. Umjesto predviđenih 300, realizirano je 1.700 sati konzervatorsko-restauratorskih radova.

- Nismo bili svjesni koliko na ovom mjestu ima nalaza. Tijekom radova dolazilo se do novih projektnih pozicija pa neke dijelove sada više nismo smjeli rušiti, kazao je i dodao da će dobiti divan prostor s prekrasnim oslicima.

Izvođači radova istaknuli su problem nedostatka radne snage i komplicirane mehanizme stjecanje radnih dozvola, te zamolili ministra Bačića da pomogne na njihovu rješavanju. On je kazao da se takvi problemi javljaju i na drugim gradilištima i da ih svakodnevno rješavaju, ta da će nastojati riješiti i te probleme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!