StoryEditorOCM
KalelargaKONAČNO

Ministrica kulture i medija na sastanku u Gradu Zadru: Gotova je konzervatorska podloga za prostor Ravnica i predana ministarstvu!

Piše zadarski.hr
3. studenog 2023. - 12:30

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek iskoristila je boravak u Zadru za radni sastanak u gradskoj upravi s gradonačelnikom Brankom Dukićem i njegovim suradnicima, pročelnicima Dinom Bušić, Darkom Kasapom i Antom Ćurkovićem. Sastanku su nazočili i Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru te Ana Perišić Mijić, tajnica kabineta ministrice.

Na sastanku su se dotakli tema vezanih uz projekte obnove baštine  koji su se odvijali u Zadru u posljednjih desetak godina, kao što su Kneževa palača, Providurova palača, bedemi (Muraj), plača Cedulin, stara Tehnička škola te crvka sv. Nikole. Radovi na obnovi kompleksa sv. Nikole su pri kraju, te će grad dobiti iznimno važan sadržaj kroz nove prostore u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju.

Ministrica je potvrdila da je konzervatorska podloga za prostor Ravnica gotova i predana ministarstvu, te se očekuje njeno finaliziranje kroz par dana. Razgovaralo se i o daljnjim koracima u upravljanju Znanstvenom knjižnicom nakon što ju je preuzelo Sveučilište u Zadru, kako bi tranzicija prošla na najbolji mogući način.

Pročelnica za kulturu Dina Bušić izvijestila je kako je gotov Lokalni plan upravljanja zaštićenim područjima pod UNESCO-om, a ministrica je najavila inicijativu kojom će se kroz razmjenu iskustava i zajedničke radionice povezati svi hrvatski gradovi koji imaju UNESCO baštinu.

Sljedeći zadarski projekt obnove i uređenja baštine je Citadela, za koju je na redu izrada glavnog projekta, te time Grad Zadar nastavlja uspješan niz velikih projekata kojima se restauriralo i revitaliziralo bogato povijesno i kulturno nasljeđe grada i kojima su se dobile neke potpuno nove vizure, ali i funkcije u gradu.

 

27. travanj 2024 09:20