Ljetna geološka škola na Hušnjakovu

"ISTRAŽUJEMO FOSILE, O DINOSAURIMA ZNAMO SVE, A MUZEJ JE MRAK"
  
Muzej krapinskih neandertalaca ruši rekorde posjećenosti, a ovaj je tjedan u znaku najmlađih. Pedesetak učenika predškolske i školske dobi polazi 11. ljetnu geološku školu.
 
Iz Kanade u Krapinu
 
Ovaj tradicionalni edukativno-zabavni projekt svake godine okupi sve više polaznika, a istodobno je prilika da djeca koja još nisu bila ovdje vide novi muzej.
 
- Osim polaznika iz Krapine, Zaboka, stubičkog kraja, Velikog Trgovišća, Krapinskih Toplica, Huma na Sutli, tu su i djeca iz Samobora, Zagreba, Maribora te Kanade pa možemo reći da je škola dobila međunarodni karakter - zadovoljna je Vlasta Krklec, viša kustosica u Muzeju, autorica i voditeljica projekta. Nancy Tomljanović iz Kanade, čija je obitelj rodom iz Gorskog kotora, na godišnjem je odmoru, a svaki dan iz Gorskog kotara u Krapinu vozi svoju sedmogodišnju kćer Nancy.
 
- Oduševljena sam postavom novog muzeja. Kći ovdje uživa, a i dolazak u Hrvatsku planirala sam tijekom održavanja ove škole - kaže majka male Nancv.  Od najmlađih sudionika tu su Rok (4) i Lovro (5) iz Zagreba. Malog Roka oduševili su pračovjek i veliki dinosauri.
 
Kreativnost i učenje
 
- Naši stalni polaznici godinama su pratili gradnju novog muzeja, puno su naučili o postanku Zemlje i životu praljudi, pravi su mali stručnjaci za dinosaure i neandertalce. Vodimo ih i na nalazište, gdje uče koristiti se geološkim alatom i proučavaju fosilne nalaze - kaže voditeljica Krklec.
 
- Pronašli smo školjkice i okamine školjki jer ovdje je nekad bilo Panonsko more. A novi muzej je mrak - izvijestili su nas mali istraživači. Djecu kroz mističan svijet muzeja vode Irena Fučkar, Mirela Ištok I Stipe Komić. Dobro znanje o Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru i njegovu istraživanju na Hušnjakovu pokazao je i Ivan (12) iz Zagreba, koji je ovdje sa sestrom Anom Marijom. Djeca sudjeluju i u likovnim radionicama, rade predmete od gline, kreiraju odjeću za pračovjeka, a u svemu do izražaja dolazi njihova kreativnost, šire znanje te korisno provode zadnji tjedan praznika. Ovaj projekt redovito podržava Ministarstvo kulture. Vodu za piće malim istraživačima osigurali su iz tvrtke Smrekar, a nagradit će ih i Hrvatska pošta Krapina.
 
IVANČICA JURČEVIĆ
   
VEČERNJI LIST, 26.08.2010.