Održana završna konferencija projekta "Čitanje je važno, uključuje nas snažno"

14.09.2023.

15:30

Autor: A.V./HRT/Hina

U Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu održana je završna konferencija projekta "Čitanje je važno, uključuje nas snažno" vrijednog 3,5 milijuna kuna, koji je ova ustanova kao nositelj provodila dvije godine i u sklopu kojega je nabavljen novi bibliobus.

Partneri u projektu su Grad Karlovac i Udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih "Carpe diem". Tri milijuna kuna je osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Voditeljica projekta Jasmina Milovčić rekla je da je organiziran 41 događaj te da je u čitateljske klubove uključeno 17 starijih od 54 godine, a 30 osoba s invaliditetom polazilo je radionice "Kockica pričalica". Osim toga, više od tri stotine osoba do 25 godina sudjelovalo je u debatnom klubu, radionicama kreativnog pisanja, književnim susretima i kvizaškim natjecanjima.

Istaknula je da se bibliobusom obilazi čitava Karlovačka županija te napomenula da su obiđene osnovne škole, Gimnazija Karlovac, korisnici Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac, članovi Udruge za osobe s intelektualnim poteškoćama Karlovačke županije "Rajska ptica", Udruge za djecu s teškoćama u razvoju "Zvončići", Udruge za inkluziju i promicanje kvalitete življenja djece i mladih s teškoćama "Frendofon" te Alternativna knjižnica Saborsko, kao i književnici.

Ravnateljica Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Kristina Čunović rekla je da će se novim vozilom omogućiti otvaranje novih stajališta, uvećanje broja korisnika i bolji rad knjižničara. 

- Nabavom bibliobusa uspjeli smo pokriti sva mjesta u Karlovačkoj županiji knjižničnom uslugom, navela je Čunović i nastavila da služba pokretne knjižnice obilazi 77 stajališta i ima 1.700 članova.

Jedan od tri djelatnika bibliobusa Nikola Solomun objasnio je da su tri vrste stajališta u poduzećima, školama i vrtićima te u naseljenim mjestima generalno.

- Bibliobus je usredotočen prvenstveno na djecu, a ranije je bio više na poduzeća, rekao je Solomun.

Voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture i medija Mihaela Majcen Marinić rekla je da će dvanaest knjižnica u Hrvatskoj dobiti ili je već dobilo pokretnu službu i da je za to izdvojeno više od 35 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!