Počinje izgradnja plovećeg paviljona

TEGLENICA ZA VENECIJANSKI BIJENALE ARHITEKTURE DOTEGLJENA U KRALJEVICU
 
 
Teglenica na kojoj će izniknuti ploveći paviljon za Venecijanski bijenale arhitekture dotegljena je remorkerom Jadranskog pomorskog servisa iz Brodogradilišta "3. maj" u Brodogradilište "Kraljevica". Ondje bi sljedećih dana trebala početi izgradnja hrvatskog paviljona, koji bi za Veneciju trebao isploviti 21. kolovoza.
 
Ploveći hrvatski paviljon će se iz brodogradilišta u Kraljevici tegliti do pred glavni ulaz Venecijanskog bijenala u Giardinima. Budući da Hrvatska od 1991. nema svoj paviljon na Bijenalu, već ga iznajmljuje u Arsenalima, zamisao je napraviti mobilni izložbeni prostor koji bi se mogao koristiti za ovogodišnju, ali i sve buduće venecijanske izložbe.
 
Dvanaesti po redu Bijenale arhitekture u Veneciji bit će otvoren 29. kolovoza, i trajat će do 21. studenoga. Japanska arhitektica Kazuyo Sejima, selektorica ovogodišnje izložbe, temu Bijenala definirala je naslovom "Arhitektura kao mjesto susreta". Na ovu temu arhitekt Leo Modrčin, povjerenik hrvatske izložbe za Bijenale, odgovorio je projektom plovećeg paviljona pod nazivom "Brod", oko kojega je okupio skupinu hrvatskih arhitekata. To su: Saša Begović, Marko Dabrović, Igor Franić, Tanja Grozdanić, Petar Mišković, Silvije Novak, Veljko Oluić, Helena Paver Njirić, Lea Pelivan, Toma Plejić, Goran Rako, Saša Randić, Idis Turato i Tonči Žarnić. Oni zajednički potpisuju projekt hrvatskog paviljona, o čemu Leo Modrčin kaže:
 
- Riječ je o čeličnoj konstrukciji koju će izraditi varioci s dugogodišnjim brodograđevnim iskustvom. Teglenica je privezana na donjoj rivi kraljevičkog brodogradilišta, tako da će javnost imati pogled s rive i uvid u proces izgradnje paviljona - ističe Modrčin, kojega je Ministarstvo kulture imenovalo za hrvatskog izbornika 12. venecijanskog bijenala arhitekture. Za organizaciju hrvatskog nastupa na Bijenalu zadužen je Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.
 
KIM CUCULIĆ
 
NOVI LIST, 23.07.2010.