Bolnica za ptice grabljivice

KRAJ ŠIBENIKA OTVORENA PRVA VETERINARSKA SLUŽBA ZA DIVLJE ŽIVOTINJE U REGIJI
  
 
Prva Veterinarska služba za divlje životinje u Hrvatskoj, ali i cijeloj Jugoistočnoj Europi, otvorena je jučer u Sokolarskom centru Dubrava kod Šibenika. U suvremeno opremljenoj ambulanti i operacijskoj sali ozlijeđenim divljim životinjama moči će se napraviti sve potrebne pretrage, od radioloških do laboratorijskih, te operativni zahvati uz anesteziju. U Veterinarskoj službi za sada će se liječiti ptice grabljivice, no u budućnosti, ističu u Sokolarskom centru, i druge vrste ozlijeđenih divljih životinja.
 
Službenom otvaranju jučer su prisustvovali brojni gosti iz državnih institucija te poduzeća koji su financijski potpomogli realizaciju ovoga projekta, a među njima i Ministarstvo kulture, Državni zavod za zaštitu prirode, Zaklada »Adris«, Fond za zaštitu okoliša, UNDP kroz program COAST i drugi.
  
- Ovo je projekt koji ima svoje faze, a zapravo nikada ne prestaje. Ideja je da pored ptica za koje smo specijalizirani možemo pomoći i drugim životinjama i to će se i dalje razvijati. Ako želimo štititi prirodu trebamo stručnjake za divlje životinje, a oni stječu izobrazbu u praksi ovdje - kazao je Emilio Menđušič, predsjednik Sokolarskog centra.
 
Podsjetimo, Sokolarski centar počeo je s radom 2000. godine, a do sada je u njegovo opremanje uloženo 2,5 milijuna kuna. Samo u zadnjih šest godina u Sokolarskom centru liječilo se oko tisuću ptica grabljivica, a njih 600-ak je nakon uspješnog oporavka vraćeno natrag u prirodu.  Emilio Menđušić naglašava da u Hrvatskoj broj divljih životinja pada istaknuvši primjer surih orlova koji, veli, nisu ugroženi nego su gotovo pa nestali.
 
- Ako ih ne zaštitimo postoji opasnost da ih potpuno izgubimo. Svakoj ptici koja dođe iz prirode, koju nam donesu ozlijeđenu, moramo pomoći. Sada ćemo to moći još kvalitetnije činiti - istaknuo je Menđušić dodavši da su sa Veterinarskim fakultetom u Zagrebu počeli raditi i DNA bazu podataka ptica grabljivica.
 
ZORANA DELJANIN
  
NOVI LIST, 21.04.2010.