U Varaždinu je 26. svibnja organiziran Nacionalni dan kulturnog turizma

KULTURNI TURIZAM JE NAŠA VELIKA ŠANSA
  
Na 3. Nacionalni dan kulturnog turizma, koji je u Varaždinu upriličen u srijedu 26. svibnja kao prva manifestacija takve vrste održana u kontinentalnom dijelu Hrvatske, stiglo je čak 150 sudionika iz Hrvatske, Španjolske i Austrije, kako bi na tom stručnom skupu upozorili na nužnost bržeg razvoja kulturnog turizma, ali i na neiskorištene mogućnosti kulturnog turizma u našoj zemlji, posebno u njezinu kontinentalnom dijelu.
 
Sudionicima skupa dobrodošlicu je u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu zaželio varaždinski gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok koji je posebno naglasio kako je kontinentalni turizam, unatoč znatnom napretku u ponudi, još uvijek zanemaren u odnosu na turizam na obali, iako upravo kulturni turizam pruža niz mogućnosti za brži razvoj ukupne turističke ponude u našoj zemlji.
 
- Hrvatski se turizam nudi pod motom Mediteran kakav je nekoć bio, a u Varaždinu bi taj slogan mogao glasiti -Srednja Europa kakva je danas- Time bi se odlično ilustrirao napredak koji je Varaždin učinio u posljednjih nekoliko godina u razvoju kulturnih i turističkih sadržaja - istaknuo je varaždinski gradonačelnik.
  
Sudionike skupa pozdravila je i zamjenica župana Varaždinske županije mr. sc. BIanka Glavica-Ječmenica, te državni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Bačić, koji je istaknuo kako je „upravo kulturna ponuda važan motiv za dolazak turista na neko odredište. On je naglasio kako Ministarstvo turizma potiče takvu turističku ponudu programom potpore „Baština turizma", a posebno je pohvalio upravo grad Varaždin, koji u razvoju kulturnog turizma može biti primjer ostalim gradovima kontinentalne Hrvatske u uvođenju novih turističkih sadržaja te podizanju ukupne razine turističke ponude.
  
Snažnija valorizacija baštine
 
- Naša kulturna baština treba dobiti snažniju valorizaciju u turističkom smislu, a upravo je turizam idealan medij za bolju prezentaciju našeg kulturnog identiteta. Stoga nam je u tom smislu nužna i strategija gospodarskog korištenja kulturne baštine - naglasio je u pozdravnoj riječi mr. sc. Jasen Mesić, ravnatelj Uprave za arhivsku djelatnost i arheološku baštinu u Ministarstvu kulture.
 
Kulturni se turizam u nas u posljednje vrijeme razvija planski, zahvaljujući i Savjetu za kulturni turizam pri Hrvatskoj turističkoj zajednici.
 
- Hrvatska vrlo dobro iskorištava našu baštinu i vrijednosti pod zaštitom UNESCO-a, no u ponudu kulturnog turizma u većoj mjeri moramo uključiti i našu vrijednu gastronomsku i etnološku ponudu. Moramo u većoj mjeri njegovati destinacijski turizam, upravo kao što to čini grad Varaždin, koji je u tom smislu učinio fenomenalni iskorak - rekao je predsjednik Savjeta Dragan Magaš.
 
Nacionalni dan kulturnog turizma organizirala je Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Turističkom zajednicom grada Varaždina, Varaždinskom županijom, Gradom Varaždinom, Turističkom zajednicom Varaždinske Županije te lokalnim turističkim zajednicama.
 
- Skup je prvi put, nakon Splita i Rijeke, organizirao jedan grad u kontinentalnoj Hrvatskoj, što je veliko priznanje našem gradu, ali i aktivnostima naše turističke zajednice. Namjera je bila da se na Nacionalnom danu kulturnog turizma razmijene znanja i informacije unutar turističkog sektora, da se stvori pozitivna klima na nacionalnoj i regionalnoj razini koja podupire razvoj kulturno-turističkih proizvoda te da se podigne razina svijesti stanovništva o važnosti očuvanja kulturne baštine, kako bi se zajednički pridonijelo razvoju ukupnog kulturno-turističkog proizvoda - rekla je Branka Tropp, direktorica Turističke zajednice grada Varaždina.
 
Veliki napredak Varaždina
 
Ona je ujedno istaknula kako su u Varaždinu izvrsno iskorišteni Špancirfest i Varaždinske barokne večeri, dok bi ostala događanja u gradu valjalo nadograditi, kako bi bila još atraktivnija za privlačenje turista.
 
Na stručnom skupu „Kulturni turizam - Korak dalje" koji je organiziran na Nacionalnom danu kulturnog turizma o mogućnostima razvoja kulturnog turizma govorili su Miljenko Domijan iz Ministarstva kulture, Renata Tomljenović i Zrinka Marušić iz Instituta za turizam, Sonia Huerta iz turističke zajednice Španjolske i Milo Sršen, pomoćnik direktora Hrvatske turističke zajednice. On je posebno govorio o turističkoj ponudi za individualne turiste te je predstavio projekt „Doživi Hrvatsku" kojim se nastoji objediniti kulturna i turistička ponuda te ponuditi kulturno turistički proizvod koji bi svatko mogao pronaći na internetu.
 
Sudionicima skupa predstavljena su i iskustva grada Graza, koji je bio i Europska prijestolnica kulture, o čemu je govorila Susanne Höller, Branka Tropp predstavila je projekt, Varaždinska kuća - Dobro od Varaždina", koji je dijelom financiran sredstvima iz fondova. Europske unije, a Morena Želle predstavila je iskustva Javne ustanove Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje.
 
Za sudionike skupa organizirano je i predstavljanje atrakcija kulturnog i turističkog proizvoda našega grada i županije, a uz stručna predavanja, na tom besprijekorno organiziranom skupu upriličene su atraktivne radionice koje su već dio varaždinske turističke ponude.
 
I. ČOLAKOVIĆ
     
 
VARAŽDINSKE VIJESTI, 01.06.2010.