Glas Slavonije - Bizovačka je nošnja proglašena najljepšom

KUD BIZOVAC 300 DOLARA NAGRADE NA FESTIVALU U TURSKOJ
 
Folklorni ansambl KUD-a “Bizovac” vratio se s uspješnog gostovanja u Turskoj na Međunarodnom folklornom festivalu u turističkom mjestu Buyukcekmece na obali Mramornog mora. Uz folklorne skupine iz Bugarske, Južne Koreje, Italije, Egipta, Jordana, Moldavije, Meksika, Francuske, Tajvana, Ukrajine, Poljske, Portorika, Srbije, Slovačke, Tajlanda, Ukrajine, Njemačke, Siera Leonea i Rusije, Bizovčani su bili jedini predstavnici Republike Hrvatske.
 
- Svečana ceremonija otvorenja održala se u moderno opremljenom amfiteatru s pet tisuća sjedećih mjesta, dok je više desetaka tisuća ljudi događanje promatralo na velikim ekranima raspoređenim u Parku kulture koji okružuje amfiteatar. Organizatori su nam, osim svakodnevnih nastupa na različitim lokalitetima, pripremili zanimljive sadržaje poput vožnje brodom Bosporom do Male Azije, razgledavanja kulturno-povijesnih zanimljivosti, kupnju u trgovačkim centrima i zabavno-glazbene koncerte domaćih estradnih zvijezda, veselice u kasnim večernjim satima, degustaciju tradicionalnih domaćih jela i druga iznenađenja - prepričava predsjednik KUD-a Bizovac Srećko Vuković, naglašavajući kako je na glavnom nastupu na središnjoj festivalskoj pozornici, kada su izvodili dvadesetminutni program pjesama i plesova bizovačkog kraja, folkloraše posjetio hrvatski veleposlanik Gordan Bakota iz Ankare.
 
Prilikom završne ceremonije i dodjele nagrada i priznanja bizovačka narodna nošnja proglašena je najljepšom na festivalu. Nagradu s pozlaćenom posvetom u obliku skulpture starog mosta koji preko morske uvale spaja dvije obale (izgrađenog 1566. godine) simbola grada Buyukcekmece i novčanu nagradu u iznosu od 300 američkih dolara uručio im je gradonačelnik, dr. Hasan Akgun.
 
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA POMOGLA ODLAZAK U TURSKU
 
Jednu večer promovirali su hrvatsku turističku ponudu, posebice slavonsko-baranjsku regiju, Osječko-baranjsku županiju i Bizovac. Posjetiteljima Fetivala dijelili su suvenire s hrvatskim obilježjima i promotivne materijale.
 
Odlazak četrdeset članova KUD-a “Bizovac” u Tursku financijski su pomogli Osječko-baranjska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
 
LIDIJA ANIČIĆ
 
GLAS SLAVONIJE, 17.07.2010.