Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

uskoro svečano otvorenje

Radovi na obnovi i revitalizaciji kompleksa Sv. Nikole bliže se kraju

Autor: Nikolina Lucić

21.02.2024. 08:55
Radovi na obnovi i revitalizaciji kompleksa Sv. Nikole bliže se kraju

Foto: Arif Sitnica



Ako je suditi po informaciji koju smo dobili od ravnatelja Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Mladena Pešića, dugogodišnji projekt obnove i revitalizacije kompleksa crkve i samostana sv. Nikole, sredinom ožujka bi trebalo biti dovršen te bi tada trebalo biti i svečano otvorenje novog doma zadarske podvodne arheologije. Ukupna vrijednost ovog projekta je 4 milijuna eura.


U više navrata opširno smo pisali o ovom kompleksnom projektu, koji je obuhvatio sve ono pozitivno, ali i teško oko obnove povijesne baštine. Obnova kulturne baštine je uvijek zahtjevan posao, jer se često ne može utvrditi na što će se naići kada se krene s građevinskom realizacijom projekta.


Kada su u crkvi sv. Nikole i oko nje postavljene skele i otučena žbuka, stručnjaci i arhitekti su se brzo našli u »neobranom grožđu«. Ukazale su se pukotine i oštećenja, što je dodatno produžilo, ali i poskupjelo radove na obnovi ovog važnog kompleksa.




No, kakao nam Pešić kaže, svi su grubi radovi gotovi i bruse se zadnji detalji, jer stručnjaci koji su radili na obnovi susreli su se s mnogobrojnim problemima, koji su, kada se podvuče crta pod ovaj zahvat, projekt produljili i povećali njegov krajnji trošak.


– Radovi, pogotovo oni teški su u velikom dijelu gotovi, tako da nas čeka prolazak tehničke inspekcije, uređenje završnih detalja, i nadamo se skoro službeno otvorenje Centra, kazao je Pešić.


Nakon što je crkva na početku zahvata očišćena od žbuke i ostataka, vidjelo se da je statika građevine u puno lošijem stanju nego što se predviđalo. Radovi su tada privremeno zaustavljeni, dok projektom nije utvrđeno kako bi se struktura stabilizirala i osigurao priljev financijskih sredstava, koje je osiguralo Ministarstvo kulture i medija.


U prosincu prošle godine posljednji put smo posjetili gradilište. Radovi su tada još uvijek bili u punom mahu, ali završeni su u roku.


– Još uvijek radimo na finalnim detaljima, tako da nismo dogovorili točan datum svečanog otvorenja i proslave kraja radova, ali vjerujem kako ćemo se svi zajedno okupiti u drugoj polovini ožujka, najavio je Pešić.


U prostoru bivše crkve, na gornjim galerijama smjestit će se stalni prezentacijski i izložbeni prostor MCPA, dok će se na donjem katu urediti prostor za seminare, predavanja, koncerte. Kako smo i naglasili dio nekadašnjeg samostana prenamjenjuje se u uredske prostorije za djelatnike MCPA, a ravnatelj je najavio i nova zapošljavanja jednom kada Centar i službeno bude u novom domu.