Sutra se otvara Multimeridijan '10 u Multimedijalnom centru Luka

ZNAKOVI UZALUDNOSTI U VIZUALNOJ UMJETNOSTI
 
Multimeridijan '10 je peto izdanje međunarodnog bijenalnog izložbenog projekta u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, a otvara se sutra u 19 sati u Multimedijalnom centru Luka. Projekt se kontinuirano održava od 2002. godine, a nastao je kao izraz želje za povezivanjem i umrežavanjem na platformi suvremene umjetnosti. Isprva je fokus bio na prostoru susjednih država Hrvatske, Slovenije i Italije, a od ove je godine područje interesa projekta prošireno i na cijelo područje srednje i istočne Europe, kazao je Alen Floričić, predsjednik umjetničkog savjeta Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre na jučerašnjoj konferenciji za novinare u MMC-u Luka.
 
Floričić je napomenuo da je došlo i do promjene koncepta da izložbu organiziraju tri kustosa, pa je ove godine taj zadatak pripao kustosici Janki Vukmir iz zagrebačkog Instituta za suvremenu umjetnost. Ona je oko koncepta naziva "Znakovi uzaludnosti" okupila radove devetero umjetnika iz Hrvatske i inozemstva koji propituju smisao umjetničke i kulturne produkcije u suvremenom društvu. Umjetnici koji ce se od sutra predstaviti svojim radovima su Tomislav Brajnović, Ana Čigon, Alen Floričić, Gábor Gerhes, Tibor Gyenis, Alban Muja, Rajko Radovanović, Damir Sokić i Bojan Šumonja.
 
Vukmir je pohvalila suradnju s MMC-om i napomenula da je zahvaljujući susretljivosti domaćina izložba organizirana na brz, kompetentan i ugodan način.
 
- Drago mi je što sam pozvana biti izbornik radova točno u trenutku kada je odlučeno da manifestacija proširi svoje interese na istočnu i srednju Europu. Nije mi dugo trebalo da osmislim temu i nađem žarište u uzaludnosti umjetničkog čina. U doba globalne krize shvatili smo koliko ekonomija utječe na kulturu, njenu pokretljivost, produkciju i njeno predstavljanje. Tema se dotiče i pitanja ima li smisla ustrajati na kulturnom modelu koji poznajemo i koji je u Hrvatskoj, ali i šire, dosta krut. Dilema između stvaranja i uzaludnosti stvaranja poznata je svim umjetnicima, a kako na nju pojedinačno reagira devet umjetnika čije sam radove odabrala, moći ćete vidjeti sutra u MMC-u Luka, kazala je Vukmir.
 
Manifestaciju Multimeridijan '10 financijski su potpomogli Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo kulture i Turistička zajednica grada Pule, a autor vizualnog identiteta je Mauricio Ferlin. Izložba ostaje otvorena do 29. listopada.   
  
B. VINCEK
  
GLAS ISTRE, 06.10.2010.