György Dalos je laureat Leipziga

I dok će ove godine Hrvatsku na sajmu knjiga u Leipzigu predstavljati mahom pjesnici, György Dalos, koji je uz Alidu Bremer prije dvije godine osmislio naš nastup kao zemlje gosta, dobio je prestižnu nagradu za europsko razumijevanje. Povjesničar i publicist Dalos će, kao i nekadašnji laureati Slavenka Drakulić ili Bora Ćosić, dobiti 15.000 eura, a bit će mu posvećeno i svečano otvaranje sajma u impozantnoj dvorani Gewandhausa. Dalos će biti i gost male svečanosti na hrvatskom štandu. Hrvatski program, koji je nakon lanjske stanke ponovno u rukama Alide Bremer, Ministarstvo kulture pomoglo je sa 350.000 kuna (Frankfurt dobiva 400.000 kuna), a u Leipzig dolaze pjesnici Zvonko Maković, Delimir Rešicki, Tomica Bajsić, Gordana Benić, Ivana Bodrožić-Simić i Branko Čegec koji su i zastupljeni u knjizi “Poezija susjeda”.
   
Gošća Leipziga, i to kao predstavnica pulskog sajma, jest i Sibila Petlevski, Dražen Katunarić predstavlja roman “Prosjakinja”, koji je objavljen i na njemačkom jeziku i već nagrađen u Grazu, a kao gošća festivala iz Kikinde na sajmu će biti i Andrea Pisac. Na hrvatskom će štandu gostovati i Andrej Nikolaidis, a na sajmu i u programima Leipzig čita sudjelovat će i Edo Popović, Mile Stojić, Josip Mlakić, ali i Marica Bodrožić, Elisabeth Erdmann, Nicol Ljubic, Dževad Karahasan, Marko Pogačar, a fotografije Splita izlaže Feđa Klarić.
  
Srbija se naveliko priprema za 2011. kada će biti počasna gošća sajma, a među najvećim zvijezdama sajma svježa su nobelovka Herta Müller (koja će čitati izvatke iz svojih djela, ali u gradu, ne u sajamskim dvoranama), nešto stariji nobelovac Günter Grass s predavanjima o Stasiju te mogući nobelovac Jostein Gaarder.
  
DENIS DERK
  
VEČERNJI LIST, 27.02.2010.